befunky-collage-web

Rok 2016 je za námi a já sepisuji svoje první celoroční ohlédnutí. Tento rok pro mě představoval významnou životní změnu v mnoha ohledech – uvědomění si určitých věcí, ale i stálé tápání v jiných záležitostech. Nu, to je život. Konec roku 2016 byl také důležitý pro vznik tohoto webu. Pojďme se tedy společně podívat, kam mě moje toulavé boty zavedly.

Krásné koloniální městečko Barichara, oblast Santander, Kolumbie

Koncem roku 2015 jsem se přesunula ze svého 1,5 ročního pobytu z Kanady do Jižní Ameriky. Kolumbie zde byla první zemí, kterou jsem navštívila. Na úplně jinou kulturu bylo potřeba si nejprve zvyknout, zůstala jsem tu tedy 2,5 měsíce, které přesto na důkladné poznání této velké a rozmanité země nestačily. Za tu dobu jsem si tu však zamilovala její milé a vstřícné obyvatele a latinsko-americkou kulturu vůbec.

1t6a8480

Kolibříci žijí v Kolumbii na horských svazích And. Jejich fotografování ve volné přírodě však není snadné.

Únor patřil návštěvě sousedního, mnohem menšího Ekvádoru. Tento stát posetý vyhaslými i aktivními vulkány, kaňony i džunglí mi učaroval svými přírodními krásami. Lidé tu zůstavají stejně milí jako v Kolumbii, i latinsko-americká hudba je stále všudypřítomná, ať už v restauracích, dopravních prostředcích či na ulicích.

20160210_172317

Jezero Quilitoa – populární 3 denní trek po vysoce položené vulkanické krajině vrásněné kaňony

1t6a0191

Horská vesnička Mindo na severu Ekvádoru nabízí nejen malou motýlí zahradu, ale je i rájem pro milovníky ptactva.

1t6a0561

Hašteřící se kolibříci v areálu Bellavista lodge, v horské vesničce Mindo, Ekvádor.

1t6a1908

Amazonská džungle se rozkládá od jihu Kolumbie, přes východ Ekvádoru a Peru až do Brazilie.

1t6a2092

Terej modronohý (sula nebouxii) – Tento ptačí druh můžete spatřit nejenom na ekvádorských Galapágách, ale také roztroušeně na pobřeží Ekvádoru a velká hnízdní kolonie se vyskytuje i na 40 km vzdáleném ostrově Isla de La Plata.

1t6a2613

Cuenca je třetí největší město Ekvádoru. Vyniká krásnou architekturou, rušným kulturním a studentským životem a poblíž se nachází i národní park Cajas s tropickými horami.

Měsíc v Ekvádoru utekl jako voda a na začátku března se přesunuji do Peru, do země proslulé kultovním sídlem starých Inků – Machu Picchu. Peru však nabízí mnohem více než jen toto turisticky vytížené místo. Já jsem zde strávila měsíc v rehabilitačním centru na kraji džugle, kde místní šaman provádí očistné kúry pomocí amazonské liány ayahuascy a dalších léčivých rostlin. Druhý měsíc jsem pak věnovala procestování země a poznávání místní kultury kmene Qechua a dalších starých dávno již zaniklých národů.

1t6a4261

Machu Picchu – královské město Inků postavené vysoko v horách je populárním turistickým cílem.

1t6a3663

Huascarán národní park – pro mě jedno z nejkrásnějších míst Peru. Nejvíce si ho užijte na některém z vícedenních treků přes pohoří Cordillera Blanca nebo Cordillera Negra.

1t6a3774

Santa Cruz trek v Huascarán národním parku má jen 50km, ale se svým velkým převýšením trvá 4-5 dní. Při dobrém počasí si opravdu užijete krásné výhledy, zejména na masiv Santa Cruz (6247 m n.m.).

1t6a3405

Huanchaco, Peru – turistické, ale přesto poklidné a malé přímořské letovisko vhodné k odpočinku i surfování.

Koncem dubna se vracím po 2 letech zpět do České republiky (1,5 roku v Kanadě a 5 měs. v Jižní Americe). Nastal čas užít si zase trochu rodné vlasti, rodiny, přátel a lezení po českém pískovci, s občasnými výpady do sousedního Rakouska nebo Itálie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
photo-26-09-16-16-35-37

Strávit Vánoce a také překlenout nepříjemné zimní období se rozhodnu na španělském ostrově Tenerife, největším z Kanárských ostrovů. Tentokráte volím variatu low-cost cestování jako dobrovolník – jídlo a postel výměnou za několik hodin práce denně. Moje dobrodružné cestování tedy zdaleka nekončí a nechme se překvapit, co přinese rok 2017. Přeji i vám vše nejlepší do nového roku a spoustu splněných přání 🙂

20161219_142012

Ostrov Tenerife je největším z Kanárských ostrovů, nachází se tu nejvyšší hora Španělska Pico del Teide a také skvělé lezecké lokality.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *