Střípky z Tenerife je taková všehochuť těch nejzajímavějších míst, jevů či momentů z tohoto ostrova, a to spolu s kometáři, které jsem už předtím zveřejnila na svém facebooku nebo instagramu. Až tedy třeba jednou smažu tyto účty, o čemž tedy zatím neuvažuji :), stále zůstane záloha příspěvků na tomto místě.

CZ | Přírodní park Anaga je od roku 2015 vyhlášen biosferickou rezervací UNESCO, rozkládá se na severovýchodě ostrova Tenerife a nabízí takřka stejné pohledy jako se vám naskytnou třeba v kolumbijských či ekvádorských Andách. Jedná se totiž o stejné podnební pásmo. Pohoří Anaga se nachází v subtropickém pásmu a tak můžete i zde na Kanárských ostrovech obdivovat tropický deštný les. Jih ostrova je oproti severu ve srážkovém stínu a podobá se spíše vyprahlé poušti.

EN |  Anaga Rural Park on the northeast part of Tenerife Island offers beautiful views of the subtropical cloud forest. The landscape looks more like in the Southamerican Andes, in Colombia or Ecuador. It is the same geographic longitude. The south part of the island is total different and looks more like dry desert.


CZ | Kaktus ke snídani?
Zkoušeli jste už někdy jíst plody kuktusu? Opuncie jsou jedlé druhy kaktusů a můžete je najít v celé Střední a Jižní Americe, ale také na Kanárských ostrovech. Vyrábí se z nich džemy, přírodní sladidla, alkoholické nápoje nebo poslouží jako zdravá snídaně. Musíte být však opatrní, pokud nechce mít drobné trny zapíchané v prstech či jazyku.

EN | A cactus for breakfast?
Have you ever tried to eat a cactus? Fruit of The Prickly Pear cactus (a species of Opuntia family) can be as a healthy breakfast or just snack. You can find these cacti in whole Central and South America but also in Canary Islands. The fruit is edible you just have to be careful and to watch out for the spines if you don´t want to get them into your fingers and tongue.

CZ | Dnes 27.1. 2017 je tomu přesně 2 roky, co jsem šplhala na nejvyšší horu Kostariky Cerro Chirripó (3820 m). Trvalo to 16 hodin bylo to nejhorší možné počasí, kdy pršelo i sněžilo dohromady. Tentokrát jsem měla větší štěstí. Před pár dny jsem se vrátila z 5denního treku přes kanárský ostrov Tenerife. Východ slunce z Pico del Teide, nejvyšší hory Španělska (3 718 m), byl úžasný !!!

Více krásných fotografií z národního parku El Teide najdete ve fotočlánku Střípky z Tenerife III.- El Teide NP.

EN | Today (27.1. 2017), it´s exactly two years since I´ve been hiking Cerro Chirripó, the highest mountain of Costarica (3820 m). It took me 16 hours and it was the shittiest weather ever.
Now at this time I was more lucky 🙂 It´s been couple days since I´ve got back from my 5days trekking through Tenerife, one of the Canary Islands. The sunrise from Pico del Teide, the highest montain of Spain, was just fenomenal !!!

CZ | Dračí strom (Dračinec dračí) je přírodní symbol Kanárských ostrovů.
Jméno stromu je odvozeno od skutečnosti, že jakmile se mu odlomí stará větev, začnou na jejím místě vyrůstat dvě nové, jako když se pohádkovému drakovi usekne hlava. Tento strom roste velmi pomalu. Jedna jeho větev roste 10-15 let!Stromy staré 10 let tak můžou být jen 1 metr vysoké. Nejznámější, nejstarší a největší dračí strom se nachází v městečku Icod de Los Vinos na severu ostrova. Je starý kolem 600 let a vysoký téměř 20 m, široký 6 metrů.

EN| Dragon Tree (Dracaena Dragon) is a natural symbol of the Canary Islands.
The name of the tree is derived from the fact that once an old branch breaks off there begins to grow in its place two new branches, as in a fairytail about dragon. The most famous one stands in a town of Icod de Los Vinos, it is 600 years old, 20 m hight and 6 meters wide. It is the largest alive Dargoon tree. These trees grows very slowly. One of its branch grows from 10 to 15 years! The trees old 1 year can be just 1 meter high.

CZ | Tajao oblouk
Tato zajímavá skalní formace se nachází na jihu ostrova Tenerife, u městečka San Miguel de Tajao. Tento oblouk vytvořený erozí je ukrytý mezi dálnicí a městečkem a je 30 m dlouhý a 10 m vysoký.

EN | Tajao Arch
The Tajao Arch is interesting rock formation on the south coast of Tenerife Island, near town of San Miguel de Tajao. This arch hidden in canyon between the highway and town is 30m long and 10m high and was made by erosion.

 

Čtěte také:

Střípky z Tenerife II. – města

Střípky z Tenerife III. – El Teide NP

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *