Blížily se Vánoce a mě bylo jasné, že nechci strávit ponurou šedivou zimu v Čechách. Tím spíš, když mou hlavní zálibou je lezení. Kdo by se chtěl přes zimu zavřít do indoor tělocvičny, když je tolik možností, kam vyrazit i přes zimu za lezením?! Okruh mých možností se trochu zúžil s ohledem na můj nízký rozpočet. Rozhodla jsem se využít internetové stránky www.workaway.info, o kterých si můžete přečíst například v hezkém článku na webu Travel Bible. Nebo v mém dalším článku Chcete cestovat a nemáte peníze? Tenerife za 3.350 Kč za měsíc, který věnuji popisu mých 3 měsíců života a dobrovolnické práce na Tenerife a praktickým tipům, jak si to lze vše zařídit.

Pro dobrovolnictví jsem si vybrala Tenerife Climbing House a po domluvě přes skype s majitelkou hostelu moje intenzivní lezecká expedice může začít. Přilétám s Condor Air z německého Lipska, což byla nejvýhodnější cena (1.500 Kč i s „check in“ zavazadlem v ceně za jednosměrnou letenku) 18. prosince a z teploty -5°C v Čechách se tak rázem ocitnu v příjemné lezecké teplotě +15°C na Tenerife. Hostel se nachází ve vesničce Villa de Arico v nadmořské výšce 973 m, tedy poměrně vysoko v podhůří nejvyšší španělské sopky Pico del Teide. Na jižním pobřeží Tenerife však může být až 35°C a to i v tomto zimním období, protože teploty na Tenerife se během roku příliš nemění.

Lezecká lokalita La Catedrala v národním parku El Teide, pod nejvyšší španělskou sopkou Pico del Teide je impozantní skalní formace s krásným výhledem na kalderu pod ní a na sopku nad ní.

Pracuji v hostelu 9 hod. v jeden den a celý druhý den mám volno, takže pro lezení na skalách to je ideální rozložení pracovní doby. S hledáním spolulezce také nemám problém, i když jsem si sbalila jen sedák a lezečky. Vždy se najde nějaká skupinka lezců, ke kterým se můžu přidat a většinou mají i veškeré vybavení, včetně lana (s tím totiž může být trochu problém, protože v místní půjčovně dole pod hostelem lana z bezpečnostních důvodů nepůjčují). Pokud nejste ubytovaní v tomto lezeckém hostelu, i tak stojí za to ho navštívit. U recepce totiž visí nástěnka s kontakty lidí, kteří hledají spolulezce, nebo se přímo na místě můžete jen tak nezávazně poptat, zda někdo třeba na zítra nehledá spolulezce. Takto jsem našla i já svoji spolulezkyni Francouzku Claire, která se přišla do hostelu zeptat, zda někdo neshání parťáka.

Ubytování

Ubytování můžete sehnat v hotelech i hostelech, jako je třeba Tenerife Climbing house. Výhodnější ceny jsou samozřejmě mimo letní sezonu a mimo vánoční svátky. Další ubytování můžete najít přes tento odkaz se slevou 10% na www.booking.com. Na Tenerife se také často využívá pro zarezervování ubytování v soukromý www.airbnb.com. (přes tento odkaz můžete při své první registraci dostat také drobnou slevu)

(obr. vlevo) Pohodová cesta 6a+ (v průvodci č. 19) v sektoru El Rio Presa.

Lezení na Tenerife

Tenerife nabízí spoustu lezeckých lokalit rozesetých po celém ostrově (viz obr. níže). Jejich charakter a klima se mění podle jejich umístění na ostrově, ale vždy se jedná o sopečnou ignimbritovou skálu neboli tuf, což je vlastně usazený a zpevněný sopečný popel. Skála se tak podobá lezení na vápenci, s množstvím „dírek“ až velkých ok nebo jinde zas spíše s lištami a ostrými hrankami. Můžete si užívat lezení s výhledem na blankytně modré moře, do impozantního kaňonu nebo na zasněžený vrchol nejvyšší hory Španělska. Cesty jsou z velké části sportovně zajištěné, ale můžete najít i lokality vhodné pro vlastní jištění (např. Tabares – viz výpis níže). Používá se francouzská stupnice a podle mého názoru je „známkování“ mírnější než kdekoli jinde, proto vidím Tenerife jako vhodné místo i pro začátečníky. Např. v italském Arcu jsem lezla jako prvolezec většinou cesty obtížnosti 5c až 6a+. Tady na Tenerife to bylo 6b až 6c+.

Knižního lezeckého průvodce si můžete zakoupit za 30 euro přímo v horolezecké prodejně Roxstore ve vesničce Arico nebo v jiném obchodu s horolezeckým vybavením

Lezení na Tenerife se stává stále populárnější, a tak vznikají i nové lezecké lokality, které stále ještě nejsou popsané ani v nejnovějším průvodci. Příkladem jsou oblasti Tamadaya a Planeta Zarza, obě co by kamenem dohodil (auto se však stále hodí) od vesničky Villa de Arico. Papírovou černobílou brožurku můžete zakoupit v hostelu nebo prodejně Roxstoru. Nebo si ji stáhněte výměnou za virtuální kafe zde.

Usmívající se kaktus před sektorem Arico Abajo, který je pouze pro pokročilé lezce


Dále uvádím výpis vybraných lezeckých lokalit, které jsem navštívila a jejich stručný popis:

1) Caňada del Capricho

Jednoznačně nejpůsobivější lezecká lokalita pro svoje výhledy. Nachází se v národním parku El Teide a zahrnuje dvě místa:

⇒Las Caňadas – na straně od silnice, kde se nachází info centrum, s výhledem na majestátní sopku Pico del Teide, nejvyšší horu celého Španělska

⇒La Catedrala – na druhé straně silnice, s výhledem na horu na jedné straně a do rozlehlé sopečné kaldery na straně druhé

Oblast Las Caňadas má velmi odlišný charakter skály od většiny lezeckých lokalit na ostrově. Cesty se mi zdály těžší a materiál dosti oklouzaný. Nejznámější sektor je El Psiquiatrico, nejenom pro větší koncentraci lehčích cest, ale i pro nádherné výhledy na Pico del Teide.

La Catedrala byla bohužel v době mé návštěvy uzavřená. Impozantní souskalí nabízí k lezení dlouhé cesty s krásnými výhledy a i několik vícedélek.

Pro lezení v národním parku El Teide vyberte slunečný den a sledujte v předpovědi i sílu větru, jehož rychlost může lezení znepříjemňovat až znemožňovat. Nezbytným vybavením je zde péřová bunda nebo alespoň neprofoukavá mikina. Budete se totiž nacházet v nadmořské výšce 2 000 m.

2) Guaria

Lezecká oblast Guaria, poblíž města Guía de Isora, se nachází jako jediná na jihozápadě ostrova a je jednou z mých nejoblíbenějších. Zatímco v národním parku El Teide na Las Caňadas se můžete někdy klepat zimou, do kaňonu Guaria si sebou určitě přibalte plavky, opalovací krém a hodně magnezia. Za svitu slunce sálá z hlubokého kaňonu teplý vzduch i v zimních měsících. V létě je zde lezení prý nemožné. Cesty jsou poněkud těžšího charakteru, ale dobře zajištěné. Najdete zde kratší cesty ale hlavně obrovské množství cest dlouhých a to až do 40 metrů! Nejznámější a velice hezká je Peter punk 6b+ (dlouhá asi 25 m a velice hezké technické kroky).

3) Arico

Lezecká oblast Arico je nejrozsáhlejší a s nejvyšší koncentrací cest v jednotlivých sektorech. Proto zde může být zejména v hlavní sezóně a o víkendech dost plno, hlavně v sektoru Arico Arriba. Středobodem je malé městečko Villa de Arico, odkud je přístup do všech lokalit (20 – 40 min. chůze nebo 5 – 15 min. jízdy autem). Patří sem lokality Arico Aribba, Arico Abajo, dále Los Naranjos a nové Tamadaya a Planeta Zarza (průvodce ke stažení viz výše). Nejpopulárnější je Arico Ariba s cestami lezitelnými i pro obyčejné smrtelníky, Arico Abajo hned na druhé straně mostu je pouze pro borce, kteří lezou 7b+ a výše. Los Naranjos má také těžší cesty,  Planeta Zarza je pak vhodná pro mírně až středně pokročilé lezce s obtížností většinou kolem 6b a výše, Tamadaya je naopak pro úplné začátečníky.

Spolulezec Lazslo na cestě 6c ve svém oblíbeném sektoru Arico Aribba.

Sektor Arico Aribba, krásná technická 6b.

4) El Rio

Lezení kolem vesničky El Rio je vzdálené od lokality Arico pouhých 10 min. jízdy autem. Pokud však prší a fouká silný vítr nahoře v Aricu, zkuste zajet sem. Je velká pravděpodobnost, že zde bude pouze pod mrakem. Pokud bude přece jenom poprchávat, lze se schovat do několika sektorů, např. El Rio Profundo nebo Zona Zero, kde jsou cesty v převisech, jsou tedy i vyšší obtížnosti, od 6b výše. El Rio Fonto a El Rio Presa jsou moje dvě nejoblíbenější lokality na Tenerife. Vyznačují se teplotně velmi příznivými podmínkami pro lezení, skalní stěnou otočenou po většinu dne na slunce a malebným výhledem do kaňonu na většinu roku vyschlou přehradní nádrž. Je tu velký výběr jak lehkých cest i pro začátečníky (5, 5+), tak i pro středně pokročilé lezce (od 6a+ po 6c), i ty nejzkušenější (7a a výše).

Sektor El Rio Fonto nabízí jak lehčí cesty od 6b, tak i převislé od 7a výše.

El Rio, impozantní kaňon Zona Zero

5) Tabares

Jediná lokalita v severovýchodní části ostrova, poblíž města La Laguna. Najdete zde velký kaňon s lezením po obou jeho stranách, většinou však po vlastním jištění. Kratší cesty u silnice (kolem 7 metrů) jsou sportovně zajištěny, dále i některé dlouhé cesty (kolem 30m) na pravé straně kaňonu, zatímco na levé straně jde pouze o „trad climbing“ navíc s prvotním slaněním zhora dolů do kaňonu, což však dovoluje i lezení s horním jištěním. Trochu chladnější lokalita, nezapomeňte si mikiny a péřovky.

6) San Marcos

Malá lezecká lokalita na severu ostrova s výhledem na přilehlé městečko a moře. Lezení zde není špatné, s celkově mírně hodnocenou obtížností, avšak bylo by potřeba vložit trochu investice do údržby. Uvidíte zde a hlavně ucítíte četné výměšky holubů srocujících se kolem na skalách a také se vám nebude chtít padat do některých borháků, které rzí jen kvetou a stejně tak i některé štandy, kde řetěz připomíná ten zrezivělý z babiččina kola.

San Marco skalní stěna s výhledem na moře.

Letenka a ubytování

Lezení na Tenerife není zatím tolik známé, začalo se rozvíjet teprve asi před 10 lety a poskytuje spoustu neprobádaných, nevyčištěných i ještě nezajištěných míst, nicméně se stává stále populárnější, zejména sportovně zajištěné oblasti a bouldery. Lezecká veřejnost začíná objevovat krásy tenerifského lezení a není se čemu divit. Celoroční možnost lezení s příjemnými teplotami i finanční dostupnost hraje všem do karet. Zpáteční letenku můžete najít v zimních měsících už od 3 500 Kč (z Mnichova, Berlína, Halle-Lipsko, Wroclavi, Vratislavi nebo z Bratislavy).

Ubytování zde může být v hlavní turistické sezóně (prosinec až březen) trochu oříšek, proto doporučuji včasnou rezervaci, například v hostelu Tenerife Climbing House nebo Base Camp v Aricu. Třeba přes www.booking.com s 10% slevou. A nebo v soukromí přes AirBNB (kliknutím na tento odkaz ode mě získáte slevu 725 Kč na vaši první rezervaci).

Máte-li nějaké otázky nebo chcete-li se podělit o svoje zkušenosti s lezením na Tenerife, neváhejte zanechat svůj komentář níže pod článkem. Můžete ho také níže sdílet se svými přáteli na FB, Googlu nebo Twitteru.

Značení přístupové cesty k lezení v San Marcos připomíná policejní obrys oběti dopravní nehody.

Líbil se vám tento článek?

Pozvěte mě za něj na virtuální kafe 🙂

Podpoříte tak vznik dalších článků.

Buy Me A Coffee


Cestujete rádi?

Chcete dostávat upozornění na nové články a tipy?

(1x za měsíc)

20160117_145007

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *