Pokud jste o „salto del pastor canario“ neboli skákání o pastevecké holi nikdy neslyšeli, vsadím se, že budete překvapeni stejně jako tehdy já v Masca kaňonu, až uvidíte blázny s dlouhými holemi skákající v horách přes trnité porosty a ze strmých skalních útesů, navíc s neuvěřitelnou rychlostí i elegancí zároveň!

Počátky tohoto tradičního lidového sportu Kanárských ostrovů sahají do dávných dob ještě před příchodem Španělů v 15. století, kdy ostrovy obýval berberský kmen Guanchů, který se živil převážně chovem koz a ovcí. Právě ti vyvinuli velmi efektivní způsob pohybu v neprostupném nebezpečném terénu a to s pomocí dlouhých holí, zvaných lanza nebo garrote s dlouhým kovovým ostem na konci zvaným regatón. Hole vyráběné z borovice kanárské byli dlouhé 2,5 až 4 metry (v závislosti na hornatosti jednotlivých ostrovů – nejdelší hole jsou na Tenerife, La Palmě a La Gomeře). Pastevci využívali různé techniky pro překonávání přírodních překážek, od zapření se o hůl, přes sklouznutí po holi dolů až naopak k vyšvihnutí se nahoru. Byli tak schopni překonávat výškový rozdíl až 8 metrů jediným skokem.

S ústupem pastevectví toto umění upadalo v zapomnění, avšak naštěstí se ho ujala mladší generace, kterou um jejich předků oslovil, a vznikl z něj oficiální lidový sport Kanárských ostrovů. Byla založena i federace „kanárských skokanů o holi“ a pořádají se pravidelně závody, které zahrnují různé disciplíny, např. skákání přes zeď, šplhání po tyči do výšky, sestup po strmé skále na rychlost, skoky na přesnost a další.

Ukázková videa tohoto zajímavého sportu můžete vidět na youtube.

Shlédnout doporučuji i krátký dokumentární filmek o tomto tradičním lidovém sportu zde:

A závěrem si užijte atmosféru tohoto sportu v tomto videu:

Líbil se vám tento článek?

Pozvěte mě za něj na virtuální kafe 🙂

Podpoříte tak vznik dalších článků.

Buy Me A Coffee


Kam dál?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *