Kluane národní park se nachází v severní části Kanady v provincii Yukon, na hranicích s Aljaškou. Patří mezi největší a nejdivočejší národní parky Kanady a také se zde nachází 17 z dvaceti nejvyšších vrcholů země. Společně s okolními parky (Wrangell-St. Elias NP, Glacier Bay a Tatshenshini-Alsek) je součástí světového přírodního dědictví a tvoří obrovský komplex území se spoustou hor, ledovců a divokých zvířat. Kluane NP je perlou Yukonu a stojí za navštívení, i kdybyste měli jen jeden jediný den.

Unikátní divoký Kluane NP je také místem, kde se nachází největší nepolární ledovcové pole a na něm nejvyšší hora Kanady Mt. Logan (5.959 m.n.m.), a zároveň 2. nejvyšší Severní Ameriky (hned po Mt. Denali – 6.190 m.n.m.). Tu však nemůžete spatřit odjinud než z ledovcového pole, na které se musíte dostat ze vzduchu. Vyhlídkové lety jsou tedy v Kluane národním parku velice populární.

Vyhlídkové letadýlko, v pozadí Mt. Logan (5.959 m.n.m.) – Vyhlídkové lety nad Klune NP jsou velice populární. Vybírejte však dobře operátora. Nabízí různé balíčky.

tip: V návštěvnickém centru Thachal Dhal, hned na břehu obrovského jezera Kluane Lake, mi doporučili vyhlídkový let s Icefield Discovery ze Silver City Airport (hned první odbočka před Kluane Lake) s velice milým novozélandským pilotem. Také cena s tímto operátorem je více než příznivá. Za 285 CAD jsem absolvovala s dalšími náhodnými návštěvníky 1,5 hodinový let v malém 5 místném letadýlku, proletěli jsme až závratně nízko nad Kaskawulsh ledovcem, vyhoupli se až nad Mt. Logan a nakonec přistáli přímo na největším nepolárním ledovcovém poli světa! Jiné společnosti startující z Burwash Landing nebo Destruction Bay nabízí sice 2 hodinový let (tato letiště se totiž nacházejí dál), ale za 450 CAD a většinou bez přistání na ledovci.

Mt. Logan (5.959 m.n.m.) je nejvyšší hora Kanady a zároveň druhá nejvyšší celé Severní Ameriky.

Kluane národní park však nejsou jen ledovce a sněhem pokryté hory. Je to veliké rozmanité území, jehož jižní cíp je poměrně blízko k Tichému oceánu, díky jehož vlivu zde najdeme i flóru a faunu typickou spíše pro nižší vegetační pásma jako jsou listnaté stromy, jeleni, losi, medvědi grizzly a baribalové. Výše pak najdeme ovce aljašské, kamzíka běláka a orli bělohlavé.

Orel bělohlavý

Ovce aljašská (Mountain Sheep)

Jednodenní túry a treking

Nádherné hory Kluane národního parku nenechají chladným žádného vášnivého horala. Za to chladné počasí tu je bohužel dost časté. Třikrát jsem tímto parkem projížděla a pouze jednou se na mě štěstí (a sluníčko) usmálo. Tyto dny je pak třeba využít k výšlapům do hor.

Po několika červencových děštivých dnech se ukázalo i slunce a mraky odhalily sněhem pocukrované hory kolem.

Jeden z nejpopulárnějších 3-4 denních treků je Slim´s West trail se závěrečným výstupem na Observation Mountain, odkud je možné vidět známý Kaskawulsh ledovec, až 6 km široký a 16 km dlouhý. Komu počasí nepřeje, může zkusit alespoň jednodenní túry, jejichž přehledný výběr můžete najít na stránkách www.yukonhiking.ca nebo i s hezkou mapou na oficiálních stránkách Kluane NP.

Kaskawulsh ledovec se nachází ve výšce 2000 – 3000 m n.n., je 16 km dlouhý a až 6 km široký.

Já jsem absolvovala:

  • Auriol trail – 15 km, 4-6 hodin – podle mě je tato stezka celkem nezáživná, převýšení není tak velké (400 m), aby ste dostali nějaké závratné výhledy na okolní krajinu, většinu času budete postupovat řidším nízkým lesem. Je to však stezka ideální pro lehký trail running – klusem tuto okružní stezku zvládnete za cca 3 hodinky
  • Spruce Beetle Trail – pouze 2km, 30 min. Je to ideální okružní stezka na protažení nohou po dlouhé jízdě v autě. Naučná stezka vás vezme lesem a z několika informačních cedulí podél stezky se dozvíte o rozšiřující se nákaze lesních porostů dřevokazem
  • Sheep Mountain Trail – 11 km (? 20km), 6-10 hodin. Zatímco dvě výše zmíněné stezky jsou u obce Haines Junction (zde je výborné návštěvnické centrum), k začátkům Sheep Mountain Trail, Sheep Creek Trail, Observation Mountain a dalším se dostane od Kluane Lake, které se nachází asi 60 km severozápadně od Haines Junction, v původním jazyce znamená „jezero plné ryb“ a je podle něj pojmenovaný celý národní park. Je to největší yukonské jezero.

Kluane Lake – v překladu jeho název znamená „jezero plné ryb“ a je největším jezerem na Yukonu. Takovýto výhled na něj dostanete z vrcholu Sheep Mountain.

Sheep Mountain Trail (nebo také Thachal Dhal Ridge Trail) je poměrně náročná jednodenní túra. Mě zabrala celkem 10 hodin (se zastávkami na focení a svačinu), s převýšením 1310 m bych souhlasila, jak uvádí oficiální stránky Kluane NP, ale jen 10 km to je podle yukonhiking.ca na vrchol Sheep Mountain a zpět, takže celý okružní přechod mohl mít tak 17- 20 km (i s cestou zpět k autu po silnici – parkovala jsem za návštěvnickým centrem u startovacího bodu na Sheep Creek Trail).

⇒ tip na spaní: Spala jsem v autě na tomto malém parkovišti u Sheep Creek Trail, byla jsem tam zcela sama, k dispozici tu je také suchý záchod. Je to sice už národní park, ale Yukon je „divoký“, takže i kempování na divoko se tu zřejmě toleruje. Lze zde také nechat zaparkované auto na vícedenní túry.

Sheep Mountain trek není nijak náročný technicky, ale spíše je poměrně dlouhý a hlavně, jak se na stránkách parku píše „stezka není nijak značená, ani žádným způsobem udržovaná, vyžaduje zkušenost pohybu v horském terénu zahrnující určení cesty za využití mapy a kompasu“. Volíte si tedy pro sebe tu nejschůdnější cestičku sami, můžete sledovat sem tam nějakou lehce vyšlapanou, a v závěru se stejně třeba ztratit jako já 🙂 Doporučuji pouze pro zdravé jedince v dobré kondici (pokud půjdete v tom směru, co jsem šla já, sestup je celkem prudký a tedy dost namáhavý na kolena – nebo můžete zkusit tento okruh v opačném směru). Za celý den den jsem nepotkala žádné další výletníky, takže spoléhat se jen na sebe je základ. Také pohodlné boty jsou důležité. Není žádná slast chůze s puchýři. Tomu jsem se vyhnula tím, že jsem měla obuté „pětiprsťáky“, pro někoho to nejsou ani boty do hor, ale já jsem si je dost oblíbila. Při chůzi nahoru si člověk připadá lehčí a je rychlejší. Někdy je oříšek chůze dolů, zejména po kamenech, kdy musíte dávat pozor, abyste si nenarazili chodidlo nebo nesedřeli kotníky.

Popis cesty:  Sheep Mountain trail je na mapě značená čerchovaně jako písmeno B. Vyrážím brzy ráno od značky P (parkoviště) nahoru po Sheep Creek Trail (na mapě č.2). Po asi 4,5 km poměrně velká stezka končí. Dále se prodírám doprava nahoru skrz nízké křoví po jemně vyšplapané stezičce (zřejmě od bílých ovcí aljašských, podle kterých je tato hora pojmenována – viz obr. výše). Keříky však brzy skončí a otevírá se úchvatný pohled na přítok Kluane jezera a na hory kolem.

Dále pokračujete po hřebeni a kocháte se nadhernými výhledy kolem, na jedné straně na hory, na druhé na hory a Kluane jezero. I když je krásně teplo, na vrcholu začíná dost foukat, takže bunda a čepice se hodí. Budete mít krásný výhled na jezero, silnici, která ho protíná a malé návštěvnické centrum Thachal Dhal (Mountain Sheep). Zaručeně i nějaké ty horské ovce potkáte. Já jsem vyplašila celé stádo i s mláďaty. Po chvíli se však uklidnili a nechali mě procházet a fotogragovat z poměrně blízké vzdálenosti.

Také se nacházíte v „bear country“. Doporučuji tedy vyrazit ve skupině nebo mít sebou „bear spray“ (cca 30 CAD) a hlasitě si zpívat nebo na sebe jinak upozorňovat, abyste nepřekvapili nějakého toho medvídka.

Díky otevřenému výhledu do kraje získáte dojem, že se není kde ztratit. Ale ouha .. stačí se kochat a nedávat pozor na cestu, která už tak není moc viditelná, a už si to míříte někam k opačnému konci obrovského jezera. Musela jsem se tedy vrátit, ale žádnou schůdnou stezku jsem nenašla. Namířila jsem si to tedy přímo po úpatí dolů, což bylo velice strmé skákání z kamene na kámen, připadala jsem si jako ty horské ovce kolem, v nižších partiích jsem se pak musela prodírat a hledat cestu skrze neprostupná křoviska. Podél potůčku jsem se konečně vyčerpaná dostala až dolů (asi po 10 hodinách túry) k Soldier´s summit a odtud mě ještě čekala cesta po silnici (asi 3 km) zpět k parkovišti za návštěvnickým centrem.

Pohled na Kluane Lake z Sheep Mountain, Yukon, Kanada

Byl to náročný výlet, ale moc ráda na něj vzpomínám, díky nádherný výhledům na hory a blankytně modré jezero, a také díky tomu pocitu svobody a volnosti, který získáte jen, když sami tiše sedíte na vrcholcích hor a shlížíte na svět pod vámi a máte pocit, že vše máte jako na dlani a vše v životě je možné. Stačí jen snít a jít za tím snem stejně odhodlaně jako na ten vrchol hory.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *