Tenerife je největší z Kanárských ostrovů. Je to přírodně velice rozmanitý ostrov. Jeho sever pokrývají vlhké subtropické lesy, jih je naopak suchý, vyprahlý, pouštního charakteru. Střed ostrova je hornatý a skalnatý, nachází se tu i nejvyšší hora celého Španělska, sopka Pico del Teide (3718 m) ve stejnojmenném národním parku. Celá tato nádherná vysoko položená oblast kaldery je zároveň pod ochranou Světového dědictví UNESCO. Tenerife má také hluboké rozeklané kaňony se skvělými lokalitami na lezení, jak sportovní se zajištěnými cestami, tak pro tradiční s vlastním jištění. Krásné pláže nabízí ideální podmínky pro trávení zimní dovolené, kdy je v Evropě nepříjemně chladno. Populární zde je také surfování, kitování, windsurfing, paragliding, cyklistika a turistika. Na své si přijdou také zájemci o historii a architekturu. Zejména města Santa Cruz, La Laguna a La Orotava stojí za návštěvu.

Strávila jsem v tomto rozmanitém ráji 3 měsíce – od prosince do března 2017. Fajn zimní dovolená 🙂 Že 3 měsíce dovolené stojí celý majlant? Nemusí! Vyrazila jsem totiž pracovat jako dobrovolník přes webové stránky Workaway.info. Celý článek si můžete přečíst zde:

Samozřejmě vždy se můžou vyskytnout nějaké nepříjemnosti, neshody mezi lidmi nebo nenaplněná očekávání. Měsíc dobrovolničení v lezeckém hostelu v Arico byla fajn  zkušenost a spoustu dní strávených ve skalách, ale potom nastal čas se přestěhovat někam dál. Po týdenním treku přes národní park El Teide jsem začala pracovat opět jako dobrovolník v rušném hostelu Los Amigos na jižním pobřeží, jen 200 metrů od pláže. Potkala jsem zde spoustu milých lidí a začala se opět věnovat acroyoze v blízkém turistickém letovisku Las Americas. Po té jsem strávila další měsíc prací v nově vznikajícím hostelu v El Medanu, kde jsem si užila pravého ticha a klidu a konečně i trochu španělštiny. Tenerife je totiž hodně turistické a místní většinou chtějí mluvit anglicky, ať už z důvodu, že pro ně cizinci mluví příliš pomalu a nebo se chtějí zlepšovat v angličtině.

Super způsob, jak mít příležitost mluvit španělsky a zároveň tento ostrov procestovat je stopování. Vždy jsem se stopovat bála a nebylo mi to příjemné, ale zde je to skoro běžný způsob dopravy a lidé jsou velice milí a zavezou vás kam chcete, i když oni sami tam původně namířeno neměli 🙂 Na Tenerife jsem také začala svůj ranní rituál cvičení jógy, i když jsem jógu nikdy předtím necvičila 🙂 Krásné pláže při východu slunce k tomu přímo vybízejí.

Ranní jóga na pláži.

Sestavování postelí z IKEA pro nově vznikaící hostel.

Pobyt na Tenerife jsem si velice užila, i když počátky nebyly jednoduché z důvodu rozdílnosti kultury a rozdílných očekávání. Také můj záměr najít si zde práci se nesetkal s realizací. Hlavně v době sezóny (listopad až březen) je zde spousta lidí z Evropy unikající před zimním chladem a hledající zde práci. Letenky sem jsou také velice levné a můžete najít zpáteční již od 3500 Kč (většinou s odletem z Německa nebo Polska jsou levnější než z Prahy). Proto není zcela snadné zde najít placenou práci, navíc pokud nemáte dobrou španělštinu. Další komplikací je vyřízení pracovního povolení, i když je Španělsko součástí Evropské Unie. Kanceláře pro vyřízení „karty cizince“ jsou otevřeny pouze v omezeném časovém období a pouze v hlavním městě Santa Cruz a druhá kancelář je u Los Christianos. Zde dostanete formulář, se kterým se musíte vrátit znovu další den, až když ho vyplníte a zaplatíte v bance poplatek za vyřízení. Nicméně Tenerife nabízí nespočet možností dobrovolnické práce, čímž si výrazně snížíte náklady na život a cestování po ostrově.

Cestovní pojištění s 50 % slevou od AXA

Nezapomeňte na cestovní pojištění. Kliknutí na tento odkaz ho dostanete s 50% slevou od AXA Assistance (a zároveň díky vám dostanu drobnou provizi na provoz těchto stránek). Axa od roku 2018 změnila podmínky pro pojištění rizikových sportů, čtěte tedy podrobně informace o příplatcích na jejich stránkách nebo napiště na podporu (odpovídají rychle). Záleží, jakým sportům se budete chtít na Tenerife věnovat (čtěte samostatný článek o rizikových sportech nahoře v menu pod heslem Pojištění). Přesto Axa vychází jako jedno z nejlevnějších pojištění vůbec.


cestovní pojištění AXA se slevou 50 %

Líbil se vám tento článek?

Pozvěte mě za něj na virtuální kafe 🙂
Podpoříte tak vznik dalších článků.

Buy Me A Coffee


Přečtěte si také související články:


Cestujete rádi?
Chcete dostávat upozornění na nové články a tipy?

(1x za měsíc)

20160117_145007

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *