Chráněná krajinná oblast Ardéche [ardéš] se rozkládá na na jihovýchodě Francie, asi 100 km po Lyonem. Je populární rekreační oblastí zejména v letní sezóně, kdy sem míří davy vodáků, cyklistů a příznivců pěší turistiky. Není se čemu divit. Malebný kraj pokrytý vinicemi a levadulovými poli láká k různým outdoorovým aktivitám a nabízí i vyžití pro rodiny s dětmi. Známý je 54 metrů vysoký a 60 metrů široký skalní oblouk Pont d´Arc a kolem 2.000 jeskyní rozesetých po celém okolí. Některé z nich jsou přístupné veřejnosti. Nejznámější je Chauvet, v které byly nalezeny nástěnné malby z pravěké doby a je pod ochranou UNESCO.

Skalní oblouk Pont d´Arc je symbolem chráněného přírodního parku Ardéche.

Na jaře a na podzim se do Ardéche přírodní oblasti znovu navrátí klid po rušné letní sezóně. Jen ze skal se ozvěnou ozývají zvuky a hlasy. Ano, Ardéche je rájem pro horolezce. A právě doba od března do června a od září do listopadu je ideální k místnímu lezení, které nabízí kolem 700 sportovně-lezeckých cest.

Lezecká lokalita Chauzon nabízí na 200 sportovně zajištěných cest.

Lokalita Chauzon

Nejoblíbenější lezeckou oblastí přírodního parku Ardéche je beze sporu kaňon řeky Ardéche u vesničky Chauzon. Vápencové skály jsou semknuty do impozantního amfiteátru a jsou orientovány jižním směrem. Sluneční paprsky tedy příjemně zahřejí i po chladnější noci. Naše banda sem vyrazila za lezením v květnové svátky od 28.4. odpoledne do 8.5. 2017. Více dní na tomto místě se určitě vyplatí, protože cesta je přeci jenom kolem 14 hodin dlouhá. Rozhodně ji však vyváží zážitky z kvalitně odjištěných sportovních cest, místního dobrého vína a milých lidí. Ani v odpočinkové dny se nebudete nudit (viz dále).

Okouzlující scenérie kaňonu řeky Ardéche s úchvatným výhledem na skalní masiv a jarním vzduchem provoněným kvetoucími stromy.

Lezecká lokalita se nachází hned za vesničkou Chauzon (nebo před ní, jedete-li od Lyonu, přes městečko Ruoms). Přístup je asi 10 min. chůze. Od parkoviště se dáte po turistické cestě, minete několik vyhlídek s dechberoucím pohledem na celý kaňon řeky a sestupujete dále dolů směrem k řece. Téměř dole uhnete doprava úzkou pěšinkou ke skalám. Náhledovou mapku oblasti si můžete prohlednout na stránkách lezec.cz.

Tyto dechberoucí výhledy dostane už kousek od parkoviště.

  • Charakteristika lezení v Chauzonu

Skály kolem řeky Ardéche jsou z šedého kompaktního druhohorního vápence. Cesty na začátku kaňony, častěji lezené a zvláště ty lehčí, jsou poněkud oklouzané. Čím dále jdete podél skal, tím je lezení lepší. Sportovní cesty jsou kvalitně odjištěné borháky po 2 metrech, většinou s délkou 20 – 30 metrů. Ač jsou útesy místy až 300 metrů vysoké, je zde pouze několik dvoudélek (50 metrů). Na všechny cesty by vám tedy mělo stačit lano 70 m. Lezení je zde velice rozmanité. Najdete cesty v převisech, na plotnách, po dírkách, lištách, ale i kouty, sokolíky a pilíře. Obtížnost je podle mého názoru srovnatelná s lehčími lokalitami italského Arca a o trochu lehčí než lezení v Ospu, ve Slovinsku. Nejvíce cest je v rozmezí 6a až 7a, ale zalezete si i od 4c až do 8a francouzské stupnice.

Lezení v Chauzonu je velice rozmanité – převisy, sokoly i plotny.

Ostatní lokality v okolí – Chabane, Chaulet, Salavas

Lezli jsme většinu dnů ve výše uvedené známé lokalitě Chauzon. Pár deštivých dnů jsme věnovali prohlídce města Ruoms, návštěvě skalního oblouku Pont d´Arc a jeskyňaření. Pak jsme se na 1 den dostali i do lokality Chabanne. Místní zelený kaňon, ikdyž ne tak okázalý jako v Chauzonu, nás přivítal magickou ranní atmosférou. Byli jsme zde sami. Lokalita je menší s nižšími cestami, ale stojí za návštěvu také. Najdete zde spoustu lehkých cest za 5, ale i těžších 6b a výše. Přístup 5 min. od parkoviště.

Lezecké lokality Chaulet a Salavas v Ardéche jsme si nechali na příště. Stále je co objevovat 🙂

Magická ranní atmosféra v Chabanne lezecké lokalitě.

lezení v lokalitě Chabanne

Lezecký průvodce

Nové vydání lezeckého průvodce koupíte ve větších městečkách nebo v kempech za 25 euro.

Praktické tipy:

  • kemp: Po celou dobu našeho květnového pobytu jsme stanovali v kempu přímo ve vesničce Chauzon. Za noc za osobu jsme platili 5 euro a v ceně byly fajn teplé sprchy a velký venkovní přístřešek pro případ deštivého počasí. Lze spát i v chatkách. V květnu bylo v noci kolem 12°C. Kemp nebyl v tuto dobu mimo hlavní sezónu zaplněn, pokud však chcete chatky, doporučuji rezervaci v některém z kempů třeba na stránkách Booking. com.
  • ubytování v pohostinství: Chcete-li větší pohodlí, můžete si najít ubytování v soukromí u místních milých lidí. Přes tento odkaz na AirBNB.com můžete získat drobnou slevu na vaši první rezervaci (pokud zde ještě nemáte uživatelský účet).
  • spaní na divoko: Spaní mimo kempy je zde zřejmě také stále možné – mimo hlavní sezónu, kdy je zde spousta lidí. Zkuste parkoviště u lezeckých lokalit.
  • nakupování: Nakupovali jsme v supermarketu v městečku Ruoms (7 km od Chauzon).
  • pojištění: Nezapomeňte na pojištění rizikových sportů. Axa pojištění už na horolezectví neplatí ani za příplatek „rizikových sportů“! (aktual. 2020)

Naše lezecká banda před známým skalním obloukem Pont d´Arc.

Tipy na odpočinkový den nebo deštivé počasí

Chráněná přírodní oblast Ardéche nabízí spoustu aktivit kromě super lezení. Najdete zde skvělé příležitosti na pěší turistiku, cyklistiku, návštěvu městeček a vinných sklípků. Symbolem celého Ardéche regionu je pak Pont d´Arc – 60 metrů dlouhý a 54 metrů vysoký vápencový oblouk nad řekou. Populární jsou prohlídky jeskyní pro veřejnost. Nejznámější je jeskyně Chauvet s pravěkými malbami.

Chcete-li zažít větší adrenalin, máte na výběr z těchto aktivit (a to i v případě deštivého počasí):

  • rafting, kajaky, kanoe
  • canyoning (zdolávání vodopádů)
  • jeskyňaření (caving)

Vybaveni jako profesionální jeskyňáři sestupujeme po instruktáři do podzemí.

Naše neposedná banda se rozhodla pro jeskyňaření. Na rezervaci na oficiálních místech bylo ten den již pozdě, ale milý a ochotný správce našeho kempu nám doporučil a sám zařídil exkurzi 2 km dlouhé soukromé jeskyně místního chlapíka, který je vášnivým jeskyňářem a koupil do soukromého vlastnictví kus pozemku, pod kterým se nachází i krápníková jeskyně. Za 40 euro na osobu nám poskytl veškeré jeskyňářské vybavení a asi 2 hodinovou exkurzi s profesionálním a vtipným výkladem jeho lámanou, ale milou agličtinou. Nicméně, nešlo zde tolik o výklad jako o zážitek. A ten rozhodně byl! Po po celou dobu jsme se soukali úzkými průlezy, které se otevíraly do prostorných jeskyněk se spoustou malých i velkých krápníků, prolézali soutěskami s protékající vodou a snažili se do ní nespadnout. Obleky byly voděodolné, nicméně někteří byli stejně mokří až na pr*li. Suprově jsme si to užili a s holkama jsme se shodli se na tom, že délka prohlídky byla tak akorát dlouhá, protožepozději už by nám byla asi v mokrém oblečení zima. Zato kluci z nás měli jen srandu, hlavně když jsme pištěly, když nás ošplouchla voda, zhasla čelovka po nárazu helmou do stropu nebo sklouzla noha do potoka.

Jeskyňaření je nevšední zážitek pro každého.

Některé pasáže opravdu nebyli pro klaustrofobiky.

Cesta do Ardéche

Lezecká oblast Ardéche rozhodně stojí na navštívení. Nicméně nachází asi 1.400 km z Hradce Králové, což je 14 hodin jízdy autem, proto to pro Čechy určitě není „víkendová destinace“. Lokalita Chauzon se nachází u městečka Ruoms, asi 200 km jižně od Lyonu. Trasa cesty: Rozvadov, Karlsruhe, Mulhoust, Besancon, Lyon, Montelimar, Ruoms.

Čtěte také:

Máte nějaké dotazy, připomínky, nápady, cokoli? Napište mi níže do komentářů 🙂

Výhled z vrcholu lezeckých cest v Chauzonu byl fenomenální.

Líbil se vám tento článek?

Pozvěte mě za něj na virtuální kafe 🙂

Podpoříte tak vznik dalších článků.

Buy Me A Coffee


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *