Dnes je čtvrtek večer. V sobotu v poledne odjíždím do Mexika. Už několik let cestuji všude možně po světě většinou nízkonákladovým stylem, takže i teď tomu není jinak. Naopak vlastně čím déle cestuji, tím více se vypilovávám v tom, jak a kde ušetřit a baví mě to 🙂 Počáteční náklady na cestu do Mexika tedy jsou:

  • letenka Brusel – Cancun 6.550 Kč, přes kiwi.com
  • Flix bus Praha – Brusel 879 Kč
  • dále jsem si zaplatila jazykový kurz španělštiny na týden za 145 USD (nejlevnější, co jsem našla v Playa de Carmen) (pozn. později – kurz se provozoval v místních velice rušných kavárnách, rozhodně ne nejlepší studijní atmosféra, proto byl kurz zřejmě tak levný … po 2 dvou dnech jsem skončila a po domluvě s provozovatelem mi byl vrácen zbytek poplatku)
  • ubytování na první noc v Hot Spot hostelu 250 Kč (pak se uvidí podle kvality hostelu, hledám na hostelworld.com) (pozn. poté – tomuto hostelu se vyhněte … je to obrovská místnost s ošklivými železnými palandami, kterou majitel restaurace dole „proměnil“ na hostel typu „jak sem nacpat co nejvíce lidí a vytřískat co nejvíce peněz“)
  • pojištění od ČHS (Uniqua), půl roční i s pojištěním na rizikové sporty kolem 3.500 Kč

Cestuji nízkonákladově, nikoli nízkováhově 🙂

Na co se balím

Balím se do Mexika na cca 2 měsíce nízkonákladového cestování s batůžkem. Tedy v mém případě s pořádnou krosnou 60+10 litrů a ještě menším 35 litrů fotobatohem. A nejen to. Zažádala jsem o 2 letá LMIA pracovní víza do Kanady, proto plánuji přejed přímo z Mexika začátkem února do Kanady. Co si tedy zabalit, když v Mexiku se budu pohybovat v teplotách kolem +30°C a v Kanadě potom v – 30°C?

Vzhledem k tomu, že už tak budu mít dost těžká zavazadla, jsem se rozhodla zimní výbavu do Kanady nechat doma v ČR a prostě si nakoupit v Kanadě. Vyjde to stejně finančně velice podobně, některé vybavení je v Kanadě dokonce i levnější. Takže třeba i moje oblíbené botky Sorel, které jsem si před pár lety přivezla z Kanady, zůstanou v Čechách. Do Mexika pojedu v crocsech a do batůžku se schovají 5fingersky.

Tak tyhle Sorel botky zůstanou v ČR.

…. a tyhle botky půjdou se mnou 🙂

Co si balím

Balím si vše potřebné a po vyložení všeho na postel zjišťuji, že i něco nepotřebné. Po té tedy nastává opět redukování věcí – potřebuju 3 trička? Ne, stačí jen jedno. Troje kalhoty? No dobře, jen dvoje a jedny kraťasy, atd. Cestuji jako backpacker (baťůžkář, neboli nezávislý cestovatel) už nějaký ten pátek, ale stále jsem se nenaučila zabalit se s mininem věcí. Vždy má moje krosna alespoň 18 kg a druhý batoh s fototechnikou a notebookem kolem 12 kg. Miluji fotografování, proto svoji zrcadlovku Canon 7D Mark II. + objektiv 100 – 400 mm nemůžu nechat doma. Už jen tato souprava má něco přes 2 kg. Stejně tak miluji horolezení, takže se mnou samozřejmě putuje i můj sedák, karabiny a lezečky, což je další váha navíc.

  • tip pro holky: Z kosmetiky jsem se za ty roky naučila netahat zbytečně moc zátěže. Na cestách přestávám používat make-up (zbytečné a nepohodlné), na šampon mi stačí malá 100 ml lahvička, a namísto tělového krému, nočního a denního krému, krému po opalování, odličovacího krému, masážního krému a bůhvíjakého krému ještě postačí malá lahvička s olejem. Běžně nosím kokosový olej (lze ho použít i namísto zubní pasty nebo jako masku na vlasy). Nicméně nyní ho nemám, tak postačí kvalitní bio řepkový olej, olivový nebo lépe avokádový či lněný. Zabijite tak několik much jednou ranou a ještě si tím olejem můžete zalít zeleninový salát nebo si na něm usmažit vajíčka. No zkuste to třeba na odličovacím krému! To by nebylo ono, že? 🙂

Jak se balím

No dobře, už víme, že se neumím balit s minimem věcí. Nicméně jsem mistr v ukládání všech těch věcí. To znamená, že umím skvěle využít každé volné místečko batohu, metodou „nelítostného pěchování“. Každá skulinka v batohu je tak zaplněna a vejde se do něj tak spousta věcí. Časem jsem si vytvořila další metodu a to „pytlíčkovou“ – dělím zvlášť do igelitových tašek trička a mikiny, zvlášť kalhoty, spodní prádlo a ponožky. I když je balení do krosny celkem nepřehledné, když narazím třeba na modrou igelitku, vím že v ní jsou trička, třeba v červené kalhoty, a v malé bílé spodní prádlo. Nemusím tak neustále přebírat kusy oblečení a štrachat rukou po celém batohu a doufat, že vytáhnu požadovaný kousek oděvu.

A teď váha. Kapitola sama o sobě. Ačkoli batoh naplněný metodou „nelítostného pěchování“ už nezvětší svůj objem, zvýší se zákonitě váha s přibávajícími věcmi, takže to jsou někdy na letišti pěkné nervy. Chtěla bych se naučit od jiných cestovatelů-nomádů, jak se sbalit do 10 kg batůžku na cestu kolem světa! Ale neumím si představit, že by to pro mě bylo uskutečnitelné. Už jen moje fotografické vybavení má kolem 5 kg + další váha je notebook a další příslušenství!

Na fotografii nahoře tedy vidíte, co všechno jsem shromáždila na svoji cestu Mexikem, první pokus pěchování do batohu nastane zítra. Vejde se to všechno? Čtěte v dalším dílu Příprava na odjezd do Mexika.

Pomohl vám tento článek?

Pozvěte mě za něj na virtuální kafe 🙂
Podpoříte tak vznik dalších přínosných článků.

Buy Me A Coffee


Cestujete rádi?
Chcete dostávat upozornění na nové články a tipy?

(1x za měsíc)

20160117_145007

Jeden komentář k "Příprava na odjezd do Mexika"

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *