Tak už je to oficiální! 🙂 Mám zase nové vízum do Kanady na 1 rok!

Je to pro mě až neuvěřitelné, když si vzpomenu, v jakém rozpoložení jsem odjížděla v listopadu 2018 z Kanady. Měla jsem vízum LMIA na 2 roky, ale po neustálém boji v práci s neutěšenými pracovními podmínkami a šílenou šéfovou, jsem dala už po 9ti měsících výpověď! Můj pohár trpělivosti tenkrát přetekl. Naučila jsem se svoji životní lekci o sebelásce a životních hodnotách a najednou mi byla možnost získání kanadské rezidence úplně ukradená. Výpověď totiž znamenala ztrátu pracovního povolení a tím zavření si jedné z cest k rezidenci (trvalému pobytu) v Kanadě. O celém mém boji po těch 9 měsíců si můžete přečíst na mém blogu pod štítkem Kanadské listy.

Opouštěla jsem Kanadu v listopadu s dost smíšenými pocity – chtěla jsem volnost, odpočinek a cestovat. Ale zároveň jsem cítila, že se sem jednou brzy vrátím. Ještě před odletem jsem tedy obešla městečko Canmore se svým životopisem a sondovala jsem, zda by se našel nějaký zaměstnavatel, který by se uvolil ke „sponzorshipu“ na nová Young Professionals visa. Nic, beznaděj. Nechtěli pochopit, že nejdříve potřebuji jejich příslib a pak teprve mi kanadská vláda udělí vízum (při troše štěstí, protože se o vízum losuje – kdo jste žádal o WH víza nebo YP víza, tak víte). Prý až budu mít víza, ať se ozvu a rádi mi dají práci. Jenže když moji žádost o vízum kanadská vláda vylosuje, budu mít jen 10 dní na doložení, že mám zaměstnavatele. Jak to vyřešit, když si Kanaďani s odpovídáním na e-maily dávají dost na čas nebo neodpovídají vůbec? Datum mého odletu do ČR se rychle přiblížilo, poslední schůzka s manažerem Beamer´s kavárny byla také neúspěšná. Zanechávám zde tedy všechny moje naděje, krabice s věcmi i auto na starosti skvělým holkám Lence a Elišce, balím jen pár věcí do své krosny a odlétám do Čech.

—- klapka —-

Užívám si bezstarostný život v ČR, když tu mi koncem ledna 2019 přijde do e-mailu zpráva z kanadských stránek ministerstva, že moje žádost o vízum byla vylosována a do 10 dnů mám pozvánku přijmout a doložit zaměstnavatele. Překvapení, šok, polknutí na sucho …. no, co ten zaměstnavatel? Co teď? Obepisovat e-mailem všechny podniky ve městě, které jsem obešla i neobešla a zkoušet štěstí? Čekat, že do 10 dní vůbec odpovědí?

Vsadila jsem všechno na jednu kartu – JK bakery. Manažerka mi sice řekla, že už vízum slíbila jiným dvěma slečnám, ale přesto to zkouším – hned kontaktuju Elišku, která tam pracuje a přimlouvá se za mě. Právě s Eliškou jsme tenkrát v listopadu 2018 společně vyslaly k nebi přání, abych dostala v JK bakery víza. Popravdě jsem to nebrala příliš vážně, ze strachu, že budu zklamaná. Nicméně teď jsem se toho přání chytila jako tonoucí stébla a doufala ve vesmírnou dobrotu! A stalo se! Po e-mailové komunikaci s manažerkou kavárny/pekárny jsem již 7. den měla potvrzenou pracovní smlouvu, zaplacený poplatek a dokonce oficiálně udělenou pozici s kódem programu, díky kterému můžu navázat na moje předchozí vízum, pokud dojde v budoucnu na žádání o rezidenci! Vše šlo tak neuvěřitelně hladce, až to nahání strach! Ale brzy svoje obavy oklepu … jestli jsou opodstatněné či ne stejně ukáže až čas. Třeba dám zase výpověď ještě před skončením víz, kdoví? Nebylo by to poprvé, takže se už z téhle možnosti nijak „nehroutím“. Bude, co má být!

Peyto Lake, Columbia Icefield PKW, Banff NP

A na dodání kuráže a jako rozloučení s cestováním na nějakou chvíli (v Kanadě se bude hlavně pracovat!), jsme s kamarádem koupili levné letenky do Izraele na 11 dní – užít si trochu dobrodružství a tepla. Více článků o naší poznávací cestě do Izraele a Jordánska 8.-18.3. 2019 bude přibývat, takže prozatím jen uskutečněný itinerář s ukázkovými fotkami.


Do Kanady budu odlétat krásně nakombinovaným letem se dvěma přestupy 4.4. 2019 a to už po čtvrté. Čtyřka pro mě není nijak významné číslo, ale nyní doufám, že mi pro následující rok v Kanadě přinese štěstí. O mém životě v této nádherné zemi se budete moci opět dozvědět z tohoto blogu. Příspěvky souhrně označím štítkem Zápisky z kanadských hor.

Prozatím se můžete podívat na fotografie úchvatné kanadské přírody v článku 5 nejfotogeničtějších míst Kanady.

Eiffel jezero u Lake Louise, Banff národní park, Alberta, Kanada

Díky všem přátelům za fajn strávený čas v České Republice, všem vám milým čtenářům, které znám osobně i těm, které jsem doposud nepotkala, a mé rodině, která mi opět poskytla azyl. Nastal čas, zase jít dál.

 

Související:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *