Bugaboo je jeden z nejodlehlejších provinčních parků Kanady. Nachází se v provincii Britská Kolumbie v pohoří Purcell, které je součástí pásma kanadských Skalistých hor. Bugaboo provinční park je světově uznávaným rájem horolezců v unikátním prostředí alpínské přírody, vytvořené pohybem ledovců. Většina vrcholů zde přesahuje 3.000 m.n.m.

Na první ledovec (Bugaboo glacier) dostanete výhled již po 30 minutách chůze od parkoviště.

Většina lidí se sem vydává za vysokohorským lezením s cepíny a mačkami (nejjednodušší cesta je na Pigeon Spire, obtížnosti 5.6 po ledovci), nicméně i pro pouhé turisty stojí návštěva parku za to! Já sama jsem sebou potřebné vybavení neměla. Prostě jsem po práci sedla do auta a vyrazila za kamarádem Standou, který už nahoře kempoval. Této „hurá akce“ nelituju a doporučuji i jako jednodenní výšlap, pokud nechcete nebo nemůžete zůstat v kempu v Bugaboos přes noc.

Kudy a jak na to?

Odbočka na Bugaboos park se nachází na dálnici mezi městy Radium Hot Springs a Golden. Z HWY 95 pojedete 46 km po prašné cestě, která se zdá být nekonečná, protože jedete průměrně 50 km/h. Mapka s popisky cesty stažená do telefonu se mi velice hodila (viz níže). Jinak bych se zřejmě díky četným odbočkách lesních cest ztratila.

Další drobná nástraha vás čeká na parkovišti, ještě před samotným začátkem výšlapu: Místním dikobrazům totiž zachutnala guma na brzdových hadičkách automobilů a bůh ví kde ještě, proto se doporučuje omotat auto pletivem a zatížit ho kameny. Můžete využít pletivo po předchozích návštěvnících nebo si přivézt svoje.

Doporučuje se auto řádně zabezpečit proti nenechavým zvířátkům, pokud odsud chcete odjet bez újmy. Není tu totiž ani signál na telefon, takže byste odtahovou službu volali marně.

A pak už můžete konečně můžete vyrazit na výšlap stezkou nahoru. Po 20 minutách začnete stoupat prudce vzhůru. S výhledem na Bugaboo ledovec zdoláte asi 10 metrů vysoký železný žebřík. K horské chatě Conrad Kain Hut (2.230 m.n.m) se dostanete asi po 2 hodinách prudšího stoupání (4,5 km, 720 metrů převýšení).

Stezka od parkoviště, kolem chaty až ke kempu Applebee (2.500 m.n.m.)

Výlez po 10 metrů dlouhém žebříku není tak hrozný, i když máte na zádech 20 kg batohu. Hlavně se nedívat dolů 🙂 Následuje další zajímavá pasáž stezky s řetězy (ty se hodí zejména při cestě zpět dolů).

V chatě lze po předchozí on-line registraci za 35 CAD/noc přespat. Levnější variantou (10 CAD/noc) jsou dva kempy, které slouží hlavně jako základna pro horolezce (Boulder camp, níže pod chatou; nebo horní Applebee camp, 1 km výše). Kempy nevyžadují rezervaci předem, pouze se zastavíte v horské chatě a zaplatíte poplatek za noc. Do kempu Applebee (celkem 5,5 km od parkoviště, převýšení 970 metrů) jsem se s těžkým batohem po nestabilním kamenitém terénu dostala asi po 3 hodinách (s drobnou odbočkou na vyhlídku na ledovec u chaty). Dech se mi tajil nejenom náročným výstupem a řidším vzduchem, ale i okouzlujícími výhledy. 

Kemp Applebee v Bugaboos parku – wow! Takhle nějak si představuju base campy v Himalájích! 🙂

Kempování je dovoleno pouze na holé skále, aby nedošlo k poničení trávy a vegetace. Uprostřed obr. si všimněte kadibudky „přilepené“ ke skále.

Kemp Applebee a co teď?

Kemp Applebee se nachází „pouze“ 2.500 m.n.m., ale majestátní horské masivy s ledovci kolem budí dojem, že se nacházíte v některém ze základních táborů Himalájí. Pokud jste přišli pouze na jednodenní túru, můžete pokračovat dále nad kemp lehkým skremblem na Eastpost Spire (cca 1,5 hod. nahoru + 1 hod. dolů zpět ke kempu). Zábavné skákání po kamenech k vrcholu s nádhernými výhledy do údolí na obou stranách této skály. Na cestu dolů zpět k parkovišti od kempu Applebee počítejte asi 2-2,5 hodiny. Celý jednodenní výlet do Bugaboos se tak dá zvládnout za 8 až 10 hodin (pro fyzicky zdatné turisty).

Výhled na dvě ledovcová údolí oddělená skálou Eastpost Spire.

Při přespání v kempu budete mít více času na prozkoumání okolí. Nečekejte však žádné značené turistické stezky. Jde spíš o „kozí stezky“ po kamenech. Výhodou je, že se můžete vydat vlastně kamkoli na průzkum podle chuti. Pozor na padající kameny z nestabilních hor!

Ledovcové jezero v pozadí s Eastpost Spire, kam vede lehký skrembl. Kemp Applebee se nachází hned za hranou vpravo dole.

Protože jsem sebou neměla ani mačky, ani cepíny, nikam výš než na Eastpost Spire jsem se Standou nelezla a prostě si jen užívala tu atmosféru v objetí hor. V noci bylo asi 7°C, takže překvapivě na tyto horské podmínky nebyla zas taková zima. Péřovku jsem sebou však pro jistotu měla. V horách člověk nikdy neví a pod Snowpatch Spire (3.412 m.n.m.) tyčící se nad kempem může pěkně profukovat.

Krásná hora Snowpatch Spire (3.412 m.n.m.) dominuje celému výhledu z kempu, až se tají dech. Ten se vám může také zastavit, když zjistíte, že nenechavé veverky se vám dostaly do batohu a hodují na vašich zásobách jídla. Zavěšení batohů na vysoké věšáky, které vypadají jako venkovní sušáky na prádlo (uprostřed fotografie vzadu), je tady nezbytně nutné. K dispozici jsou i železné skříňky (tentokrát ne proti kanadským medvědům, ale proti malým nenechavým hlodavcům).

Líbil se vám tento článek?

Pozvěte mě za něj na virtuální kafe 🙂
Podpoříte tak vznik dalších článků.

Buy Me A Coffee


Cestujete rádi?
Chcete dostávat upozornění na nové články a tipy?

(1x za měsíc)

20160117_145007

Kam dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *