Plánujete-li navštívit mexický poloostrov Yukatán, nesmíte vynechat unikátní přírodní cenotes! Ty patří neodmyslitelně ke kultuře starých Mayů, stejně jako proslulé mayské ruiny k Yukatánu.

Co jsou cenotes?

Jedná se o krasové jeskyně vápencového původu, zatopené vodou. Každá cenote je však trochu jiná. Geologicky nejstarší cenotes, kterým se již propadl strop, mají podobu spíše jezírka zarostlého vegetací. Geologicky mladší cenotes pak mají stále zachovaný jeskynní vzhled. Vchod bývá někdy jen malý otvor, který se následně otevírá až do nečekaně obrovského prostoru s vápencovými krápníky na stropě. Člověku se až zatají dech a má pocit, že se ocitl s úplně jiném světě!

Cenote Dzitnup (X-Kekén) u města Valladolid – moje nejoblíbenější cenote

Na Yukatánu se nachází na 6.000 cenotes a jsou vzájemně propojeny složitým systémem podzemní vody, který ústí do moře. Některé cenotes tak mohou mít i slanou vodu, i přesto že se nachází desítky kilometrů od pobřeží. Pro mayskou civilizaci představovaly cenotes důležitou zásobárnu pitné vody, kolem které se stavěla prastará osídlení, podobně jako tomu bylo v Evropě kolem řek. Cenotes se považovala za posvátná a jedno takové je i součástí nejznámějšího mexického komplexu mayských ruin Chichen Itzá (Cenote Sagrado – v tomto je koupání zakázáno, a popravdě ke koupání ani příliš neláká – vypadá jako brčálově zelený močál).

Cenotes jsou důležitou zásobárnou pitné vody, ale přitahují pozornost i jeskynních potapěčů pro svůj tajemný podvodní život a čistotu vody.

Proč je navštívit

Máte-li už dost slané mořské vody, a písek z bělostných pláží vám leze už i ušima, je na čase začít objevovat krásy sladkovodních cenotes. Rekreační vyžití v nich najde každý. Většinou se do areálu cenotes platí vstupné (kolem 50-100 MXN) a místní i turisté je využívají jako přírodní koupaliště. Šnorchlování v cenotes je velice oblíbená aktivita. Vápencové útvary vytváří pozoruhodné podvodní scenérie a poskytují také úkryt rybám, želvám a jiným vodním živočichům. V některých „komerčnějších“ cenotes lze šnorchl pronajmout. Někdy bývají nad cenotes postaveny zip-line (např. X´Canche cenote u Ek Balam) nebo různé skokanské můstky či mola (např. Tamcach-Ha u Cobá). Cenotes jsou také vyhledávaným cílem vážných zájemců o potápění. Do některých cenotes je však za tímto účelem potřeba speciální povolení a certifikát.

Plavání s rybičkami v cenote Escondido u Tulumu.

5 nejlepších cenotes pro každého

Navštívila jsem celkem 13 cenotes různých podob a tvarů. Z nich jsem vybrala 5, která se mi líbila nejvíce:

  1. X-Kekén (Dzitnup) – u města Valladolid, ve stejném areálu jako Samula cenote
  2. X´Canche – 2 km pěšky od krásných Ek Balam ruin
  3. Tamcach-Ha – 6,5 km od obce Cobá s ruinami, nedaleko jsou další dvě cenotes
  4. Gran cenote – u přímořského letoviska Tulum, v okolí je i spousta dalších
  5. Ik Kil cenote – 6 km od nejznámějších mayských ruin Chichen Itzá (u města Valladolid)

 

1. X-Kekén cenotes (Dzitnup)

Město Valladolid je ideální základnou pro výlety do okolí – k růžové laguně u Rio Lagartos, k nejznámějším a nejzachovalejším mayským ruinám Chichen Itzá a také k okolním cenotes (jedny cenotes se dokonce nachází přímo v centru města). Za nejhezčí cenotes vůbec považuji X-Kekén cenote, jen 30 minut jízdy veřejným minibusem z Valladolidu. Po zaplacení vstupu se dostanete do areálu, kde se nachází i o trochu menší Samula cenote, která také stojí za shlednutí. Voda je průzračně čistá a velikost jeskyně poskytuje dostatek prostoru i k plavání.

X-Kekén cenote s nádhernou krápníkovou výzdobou nedaleko města Valladolid

2. X´Canche cenote

X´Canche cenote se nachází 2 km příjemnou procházkou džunglí od ruin Ek Balam, u města Valladolid. Je to velká otevřená jeskyně, tedy spíše obrovský otvor do země, obrostlý vegetací a se schody dolů. Atrakcí tu je zip-zipline natažená nad hladinou. Nahoře kolem piknikových stolů se prochází obrovští varani.

Cenote X´Canche je otevřená jeskyně se zip-line a obrovskými varany kolem.

3. Tamcach-Ha cenote

Cenote Tamcach-Ha leží 6,5 km od vesničky Cobá se stejnojmennými ruinami. Můžete sem dojet taxikem a nebo si půjčit kolo. Vyrazte však brzy. O pár kilometrů dál se totiž nachází ještě Multun-Ha cenote, která také stojí za vidění, a třetí Choo-Ha cenote. Tu jsem už bohužel nestihla (ano, kola z půjčoven nejsou vždy spolehlivá a může vám po cestě prasknout řetěz). A Cenotes zavírají v 16 hodin.

První ze tří uvedených, Tamcach-Ha cenote, je asi největším lákadlem díky dvěma skokanským můstkům na dřevěné věži, 8 a 11 metrů vysokých. Vstup do jeskyně je pouze malý otvor do země. Po schodech se pak sestupuje dolů, a protože jsem nevěděla, co tam čekat, následný pohled na prostornou krápníkovou jeskyni s nasvíceným stropem a modravou vodou na mě měl silný wow efekt! Navíc obec Cobá není hlavním turistickým bodem cestovatelů, proto zde bývá o poznání méně lidí než v jiných cenotes.

Cenote Tamcach-Ha 6,5 km od obce a ruin Cobá

4. Gran Cenote

Gran Cenote se nachází 5 km od centra Tulumu. Můžete si pronajmout kolo (mnohem lepší kvality než v Cobá) a dojet sem po rušné hlavní silnici a nebo pohodlněji věřejnou dopravou. Toto je menší cenote jeskynního typu, s hezky upravenou travnatou plochou a s palmami kolem. Zázemí pro relaxaci zahrnuje altánek s houpacími sítěmi, restauraci a čisté sprchy a WC. Vyplatí se vzít si sebou šnorchl (nebo ho lze pronajmout na místě). Můžete pak prozkoumávat nitro jeskyně s krásnou krápníkovou výzdobou na stropě i pod vodou, plavat mezi drobnými rybkami a dokonce i želvami.



⇒ tip: Oblast kolem města Tulum je bohatá na cenotes, stejně jako oblast u Valladolidu. Máte-li čas, navštivte i další cenotes. Známá je také Dos Ojos cenote, Calavera cenote, Pet Cemetery či Car wash (nebyla jsem, proto odkazuji na jiný hezký blog příspěvek, angl.). Na pohodové koupání můžete využít cenote Cristal, zdarma je pak vstup i na cenote Escondido.

5. Ik Kil cenote

Ik Kil cenote se nachází po cestě mezi Valladolidem a známými mayskými ruinami Chichen Itzá. Samotná hlavní jeskyně s chybějícím stropem je velmi působivá. Její okraje jsou porostlé hustou vegetací a splývající liány připomínají divokou džungli. Atmosféra celého areálu se však bohužel podobá zábavnímu parku a bývá zde hodně lidí. Je to totiž populární zastávka po cestě zpět do Valladolidu po horkém dni stráveném v Chichen Itzá.

Návštěva cenotes obecně pro mě byla jednou z nejhezčích zkušeností cestování po Mexiku. Moře mě většinou velmi rychle omrzí, ale cenotes svojí rozmanitostí vždy překvapí, i když vidíte už desáté. Nevynechte tedy ani vy tuto yukatánskou přírodní raritu!

Cenote Cristal je otevřená cenote se skokanským můstkem, ideální k plavání.

Čtěte také další příspěvky o Mexiku:


Líbil se vám tento článek?

Pozvěte mě za něj na virtuální kafe 🙂
Podpoříte tak vznik dalších článků.

Buy Me A Coffee


Cestujete rádi?
Chcete dostávat upozornění na nové články a tipy?

(1x za měsíc)

20160117_145007

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *