Dostala jsem několik dotazů na recenzi jógové školy Trimurti v provincii Goa v Indii. Rozhodla jsem se tedy sepsat souhrný článek o tom, jak jsem k józe dostala, proč jsem se rozhodla pro kurz jógy v Indii, jaké jsou úskalí kurzu v Indii, jak celkově hodnotím jógovou školu Trimurti, jaké zaměření jsem si zde vybrala a jaké jsou následně další možnosti pokračování v tradiční indické cestě jógy.

Moje cesta jógy

Již od dětství jsem byla přirozeně flexibilní a bavilo mě trénovat různé akrobatické kousky na dětských prolézačkách. Toužila jsem chodit na gymnastiku, ale moje rodina nebyla zrovna sportovního založení, a tak se kariéra gymnastky nikdy neuskutečnila. Po téměř 10ti letech praktikování všemožných druhů bojového umění jsem sem tam přičichla k nějaké té hodině jógy během mého cestování v zahraničí. Populární se v tu dobu stávala v Americe, zatímco v Čechách stále frčel aerobic, trampolínky a zumba (nic proti těmto sportům, ale zkrátka to není můj šálek kávy … a kromě toho kávu nepiju :). Při mém dobrovolničení na Tenerife, kam jsem původně odjela za lezením, na přelomu roku 2016/2017 se tak nějak stalo, že jsem začala cvičit jógu poctivě každé ráno. Jako samouk, okoukáváním videí z youtube (moje oblíbená 5parks yoga) nebo podle smart phone aplikace Down Dog. To už jsem za sebou měla skvělý 4 denní kurz acroyogy v Čechách, nicméně k ní jsou potřeba minimálně dva lidi … a co dělat, když zrovna nikdo druhý není na blízku? Začala jsem tedy cvičit jógu sama se sebou, sama pro sebe a v našem západním pojetí jógy – vytržení pouze fyzického cvičení (asán) z celého komplexu filosofie zvané YOGA. Postupem času jsem se začala zajímat i o další aspekty jógy jako je meditace, dýchací a očistné techniky.

Pro vážné zájemce doporučuji super očistu střev, potažmo celého těla, zvanou Shanka Prakshalána (součást tradice Hatha jógy), kterou naproto profesionálně a v bezpečném komorním prostředí vede v ČR například dvojice holek Petra a Petra jako dvoudenní seminář.

Můj zájem o jógu ještě vzrostl minulý rok, když jsem měla další úraz ramene a i kolene zároveň. Cvičení jogových asán byl tak na několik následujících měsíců vlastně jediný „sport“, který jsem mohla provozovat. Dalo mi to optimistickou jiskřičku naděje, že jsem našla pohyb, který budu zřejmě moci vykonávat po celý zbytek života bez ohledu na zdravotní stav těla 🙂 A od toho byl už jen ten poslední malý krůček k rozhodnutí jet do Indie a naučit se pořádně alespoň ty základní věci z jógy přímo v zemi, odkud tato velice stará a dnes na popularitě nabývající filosofie pochází.

Hrátky s acroyogou (2017)

Aerial (fly) yoga

Motivace a očekávání od kurzu jógy v Indii

„Stokrát nic umořilo osla.“ Tohle přísloví platí i v józe … tedy abych to vysvětlila … říká se, že pokud děláte i jen malý pohyb v nesouladu s fyziologií těla, po tisícém opakování, po 10ti letech atd. se může stát, že tu lupne v kloubě, tu praskne přetěžovaná šlacha, vyletí plotýnka, apod. To opravdu nemůžu potřebovat. Stačí moje neustálé drobné úrazy z různých odvětví sportu. A tak potřeba naučit se správně jógové asány, které dělám každý den, logicky vyústila k rozhodnutí zapsat se na kurz jógy.

Dalším lákadlem bylo nalézt spojení mezi tělesnem a duchovnem. To je vlastně předmětem zájmu celé filosofie jógy:

Jóga (v sanskrtu Yuj = spojit) je jedna ze 6ti hlavních indických filosofií o spojení individuálního vědomí a vyššího universa, a také o spojení těla, mysli a duše. Cesta, jak se zbavit bolesti a utrpení, a dosáhnout a udržet si v životě štěstí a harmonii.

S těmito dvěma očekáváními (naučit se správně jogové asány a najít jejich spojení s duchovnem) jsem začala hledat svoji 1. budoucí jógovou školu v Indii. Na internetu existují stovky indických škol s poutavými video ukázkami, lákavými recenzemi a s podobným rozvrhem odpovídajícím standardům světové organizace Yoga Alianz. Kterou školu však v té záplavě možností vybrat? Od původního plánu školy na severu Indie v Himalájích sešlo z důvodu načasování mé dovolené z práce v Kanadě na zimní období. V Himalájích není v tu dobu příliš teplé počasí, ideální na pohodlné praktikování jógy. Připadly tedy v úvahy jižnější provincie Indie jako Goa, Kerala či Mysore. Petra, která vede kurz očisty Shanka Prakshalána (viz výše) a žije půl roku v Evropě a půl roku v Indii, mi kromě jiných doporučila i jógovou školu Trimurti. Líbilo se mi, že je to menší škola a je finančně dostupnější oproti jiným v okolí provincie Goa.

Trimurti yoga school, Agonda, Goa

Trimurti yoga school se za svých 10 let existence rozrostla a nabízí pobočky na různých místech světa – v Indii v Goa a v horách v Dharamshala, na Bali, na Novém Zélandu i v Ekvádoru, s workshopy i v Evropě. Nabízí několik různých programů, od trenérských 200 hodinových kurzů akreditovaných americkou Yoga Alianz, přes pokračovací 300 hodinové, dále kurzy Jin a Nidra yoga, Prenatal yoga, Aerial (fly) yoga a Ayurveda. Také základní 200 hodinový trenérský kurz mají k dispozici ve dvou variantách – Multi style a Vinyasa. Po dobré a rychlé komunikaci s Uttamem, manažerem školy, jsem se zapsala na YTTC 200 hours Multi Style, od 16.1. do 11.2. 2020. Nakonec to vidím jako super volbu, která pomůže „zápaďákovi“ utřídit si roztříštěné znalosti z jógy a zařadit je do jednotlivých stylů, které vznikaly postupně z původní Tantra jógy (= souhrn všeho vědění k čištění těla i mysli).

Rozvrh celého měsíce byl tedy následující:

  1. týden HATHA yoga
  2. týden ASHTANGA VINYASA yoga (zakončený skupinovým výstupem)
  3. týden VINYASA KRAMA (opět zakončený skupinovým vyučováním sestavy)
  4. týden příprava na písemný test a praktickou hodinu

Společné foto ze závěrečného ceremoniálu.

1. týden: HATHA YOGA

První týden se všichni navzájem seznamujeme a snažíme se zapamatovat všechna jména pomocí různých her. Je nás v Multi style skypině 29, ve Vinyasa skupině, která má s námi společné jen přednášky, dalších 7. Začínáme večerním setkáním a hned druhý den najíždíme na náš, na celý příští měsíc, normální rozvrh (v odkazech jsou pro zájemce drobná videa na mém youtube kanálu):

06.00 AM – 06.30 AM: Morning Pranayama, Meditation or Chanting
06.30 AM – 08.30 AM: Morning Asana Practice
09.00 AM – 10.00 AM: Breakfast Time
10.00 AM – 01.00 PM: Theory Sessions (Anatomy, Philosophy)
01.00 PM – 02.00 PM: Lunch Break
02.00 PM – 05.00 PM: Teaching Methodology, Analytical Training: Alignment + Adjustment
05.00 PM – 07.00 PM: Asana Practice
07.00 PM – 6.00 AM: Dinner, Self-study, Sleep

V reálu to vypadá, že vstávám v 5.20 ráno, po celý den máme pevně stanovený rozvrh a večer už jsme všichni tak unavení, že po večeři jen trochu společně popovídáme, provedu základní hygienu v naší koupelně sdílené s žabičkami a jinými obyvateli indické džungle, a kolem 9 pm už jsem ve své posteli s moskytiérou. Volno máme jen v neděli. To je pro všechny velký den a hromadně jedeme taxiky a tuk-tuky na některou z okolních pláží (Palolem, Patnem, Agonda, Butterfly pláž).

Koupelnu sdílíme i s roztomilými žabičkami.

Za svůj domov považují každou skulinu. Po čase si na to zvyknete.

2. týden: ASHTANGA VINYASA YOGA

Po prvním týdnu jsme se zvykli na pevný režim a satvické indické jídlo (můj žaludek tedy úplně ne). Fyzická praxe Hatha jógy v prvním týdnu nám připravila základnu pro pokračování náročnějším stylem Ashtanga Vinyasa. Začínají bolet ramena, nohy, břicho, vlastně všechno… Cvičíme ráno 2 hodiny a večer 2 hodiny, přesně danou (pouze!) primární sestavu Ashtanga yogy (sestava pro mírně pokročilé a pokročilé bude předmětem našeho budoucího samostudia a někteří z nás nebudou schopni ani tak náročné a krkolomné pozice udělat nikdy! Ale jak říká náš hlavní indický lektor Vamsi: „…když ne v tomto životě, tak třeba v tom příštím.) 🙂 Do toho nám dává zabrat teoretická část našeho kurzu. Přednášky nabývají na hutnosti, nových informací je více a více, a tak unaveni na těle i duchu se těšíme na další neděli, až budeme zase moci zrelaxovat na pláži.

Na pláži Agonda. Goa, Indie ——– (vpravo) Butterfly beach

3. týden: VINYASA KRAMA YOGA

Nejnáročnější část kurzu máme za sebou. Nyní aplikujeme praktické poznatky z asán Ashtanga jógy do flow Vinyasa krama yogy (vinyasa = plynutí, krama = cíl, úspěch). Tento moderní styl jógové praxe je nejvíce užívaným v západním světě, zejména v Americe. Jógovou sestavu si koncipuje každý učitel sám podle své fantazie, s minimálními pravidly, většinou s nějakým zaměřením (třeba na otevírání hrudníku = srdeční čakry) a s nějakou vrcholovou pozicí (např. Tittibhásana – pozice vážky – Firefly pose). Tak i my jsme byli rozděleni do skupin a měli jsme pár dní na to (ve volném čase po snídani nebo po večeři, nebo v neděli) vymyslet odpovídající hodinovou sestavu, kterou jsme potom předcvičovali a dostali hodnocení přiděleným lektorem. Ale to už jsme věděli, jak to bude probíhat, protože stejný úkol jsme měli v předchozím týdnu s Ashtanga jógou.

Arm balance pozice jsou moje oblíbené – zde Tittibhásana – pozice vážky – Firefly pose.

pokusy o forearm stand (Pincha Mayurasana)

4. týden: Příprava na závěrečný test a praktickou část a Graduation

Závěrečný test měl 50 otázek a i když jsme se ho nejdříve všichni báli, nebylo to nakonec tak hrozné. Pár dní předem jsme totiž dostali 100 otázek, abychom si je mohli dopředu vypracovat a následně polovina z nich byla v testu. Kdo tedy věnoval studiu a přípravě dostatečnou pozornost, byl v pohodě. A i ten kdo nevěnoval a jen to dobře opsal od souseda nebo ze skrytého chytrého telefonu, testem prošel. Udělali to tedy všichni. Bylo jen otázkou cti a svědomí každého účastníka, jakým způsobem. Pro mě více stresující částí byla praktická zkouška. Nešla jsem na tento kurz s ambicemi jógu v budoucnu vyučovat a jako introvert jsem si byla vědoma svojí nervozity vždy, když mám někde vystoupit před ostatní a něco jim prezentovat. Také týmová práce v naší skupině trochu vázla díky naprosto rozdílným povahám jednotlivců. Měli jsme za úkol, každá z 6ti členných skupin, sestavit 2 hodinovou lekci jógy (naše skupina ve stylu Vinyasy), přičemž každý ze skupiny musel zbytku třídy odprezentovat 20 minut svojí části. Nakonec se všechno za podpory ostatních studentů povedlo a v 11 hodin dopoledne se už scházíme na závěrečný ceremoniál. Slzičky úlevy, dojetí a radosti, i smutku, že se teď musíme rozletět do světa a opustit nově získané přátele a prostor bezpečí, který nám Trimurti škola poskytla.

Závěrečné zhodnocení – naplnění či nenaplnění očekávání

Tentokrát jsem na svých očekáváních, která jsem nastínila výše, příliš nelpěla. Víte, jak to bývá, že když si něco v životě představujete a „malujete“, jaké to bude a potom jste jen zklamaní .. protože všechno v našich představách bývá většinou lepší, barvitější a víc naplňující. Já jsem měla v Kanadě před odjezdem trochu shon v práci, řešení kanadských i indických víz a zároveň stěhování se, takže jsem úplně neměla čas na nějakou vizualizaci, jaký ten kurz bude. Takže ani zklamání se zákonitě nemohlo dostavit. Drobné negativní postřehy ke kurzu mám, ale pozitiva jednoznačně převládají. Jsem moc ráda za tuto skvělou zkušenost jógového kurzu v autentickém prostředí Indie!

⊕ Plusy:

Celý kurz byl precizně připraven, načasován, zorganizován, přehledně strukturován. Všichni lektoři ať už teoretické či praktické části vynikali vysokými kvalitami a nebyla hodina, na které bychom se nudili. Celková atmosféra kurzu byla skvělá, i vztahy mezi námi studenty a lektory. Chovali se k nám jako k budoucím učitelům jógy nikoli jako ke studentům, což napomáhalo k získání sebedůvěry k budoucímu vyučování jógy. Dostali jsme kvalitně zpracovaný studijní manuál. Fotografie či videa z hodin jsme mezi sebou sdíleli přes vytvořený skupinový chat na Whats-upu. Jídla (3x denně) bylo dostatek i na přidání. Případné svačinky mezi obědem a večeří jsme si hradili ze svého (např. výborné veganské ořechové kuličky, které jsme mohli zhltnout během těch 10 minut přestávky mezi přednáškami). Mě bohužel neustále dráždilo žaludek některé z místních koření a nebo kombinace potravin v jídle. Obědy a večeře byli po celý měsíc velice podobné ve stylu indického Vegi tali.

⊗ Mínusy:

Mojí hlavní motivací účasti na jógovém kurzu bylo naučit se precizní provedení jednotlivých asán. Dozvěděla jsem se zde, které svaly by měly být kdy zatnuté a kdy naopak uvolněné, že máme každý nějaké naučené pohybové vzorce (např. každý známe, že jedna ruka, noha je třeba flexibilnější než ta druhá). Chyběla mi však názorná korekce. Bylo nás ve třídě 29 a jen jeden lektor (max. dva) přítomni na každé hodině. Nebylo tedy tolik času na to, aby obešel a opravil všechny a nastavil je do správných pozic. Nezbývalo, než se snažit do správných pozic nastavit sám podle mluvených instrukcí. Člověk si však často myslí, že má pozici správně, protože sám sebe nevidí. Ale každý máme nějaké špatně naučené pohybové vzorce z dětství či po úraze a mozek se už na ně adaptoval a nevnímá je. Např. já si těžko uvědomuji, že mi v trikonasaně ubíhá (vždy jen pravý!) bok ven – vlivem snížené stability pravé kyčle. Nicméně na obranu učitelů musím říct, že jsem slyšela, že v běžné komerční škole jógy v Indii je normální počet studentů ve třídě 50 až 100. To tedy teprve není čas na manuální korekci pozic učitelem, jedině že by při hodině bylo přítomno více lektorů.

Celá jóga je o spojení těla, mysli a duše. Na kurzu bohužel nebylo tolik času se zabývat meditacemi a konkrétními očistnými technikami vedoucími do vyšších sfér bytí (i když některé tělesné očisty jsme si vyzkoušeli – naulí a agnisáru = pro podporu trávení, trataku = pro očistu oka a mysli, néti a sútra néti = pro očistu nosních dutin). Náš indický lektor filosofie Bascar, praktikant asketického způsobu života zvaný brahmačarja, se však ze všech sil snažil nám předat svoji moudrost nabytou od mnoha vážených indických jógových mistrů z Himalájí i z nekonečných hodin vlastního meditování. Dostali jsme tak malou ochutnávku, kolik toho ještě jóga a také každý z nás ve svém nitru ukrývá. Spojit se s tím je už na každém z nás. Máme na to celý život … a klidně i ten další 🙂 A tak celý tento kurz jógy byl zároveň i skvělým osobnostně-seberozvojovým kurzem.

Vamsi – náš garant celého kurzu

 

Praktické info závěrem

 

Kolik to stálo?:

Trimurti yoga school je jedna z těch finančně dostupnějších škol. Za celý balíček ekonomické varianty „200 hodin trenérského kurzu jógy Multi style“ jsem zaplatila 1.300 EUR.

Ten zahrnoval 6 dní v týdnu 3x denně stravu, ubytování v dormitory (což se ukázalo jako dvou až tří-lůžkové pokoje či chatky, ale mě se stejně nějak poštěstilo mít pokoj sama pro sebe), studijní materiál, vyzvednutí zdarma na letišti. Workshopy Aerial yogy, ajurvédské konzultace či masáže se hradily zvlášť. Za celý měsíc pobytu v Indii jsem tak zaplatila (bez letenky) necelých 40.000 Kč (doprava na pláže, zpět na letiště, masáže, dobrovolné workshopy, suvenýry, sobotní večeře a nedělní strava, zakoupení protiskluzové jógamatky od Trimurti).

Víza – doporučují se turistická on-line víza (i když zde najdete i variantu „studijní víza“ pro studium jógy, je jednodušší žádat o obecná e-tourist visa, než vládě dokazovat, zda jógová škola splňuje její určité požadavky). Turistická víza můžete vybrat a) na jeden měsíc, b) na rok, c) na 5 let (max. 90 dní na jednu návštěvu). Mě stačila víza na měsíc (poplatek 25 USD).

Přírodní omezení:

V provincii Goa nehrozilo žádné nebezpečí v podobě jedovatých živočichů, ani malárie. Žádné očkování není vyžadováno. Počítejte s tím, že jste v Indii a vodu z kohoutku tedy nepijeme, ani si s ní nečistíme zuby (vodu poskytuje Trimurti škola z velkých barelů kupované vody). Trimurti škola je obklopena džunglí, to znamená že občas vám do pokoje může přiskákat žába, objevit se kudlanka či malý had, nebo proběhnout po střeše opice (nám se chodily koupat do vodních barelů na střeše, ze kterých nám potom tekla voda do naší sprchy – holt nejdřív opice a pak ve stejné vodě my) 🙂

Profil absolventa:

Trimurti Yoga School je registrovaná jako jedna ze škol Yoga Alianz US, což je první a největší světová organizace sdružující certifikované učitele jógy. Existuje ještě Yoga Alianz Australia a Yoga Alianz UK, nicméně všude ve světě je uznávaná právě Yoga Alianz US. Nebo by alespoň měla být … mám bohužel informaci, že české ministerstvo vyžaduje certifikát učitele jógy získaný v České Republice pro založení živnostenského právnění. (aktualizace leden 2020: Dostala se ke mě dobrá zpráva, že lze uznat i YTTC certifikát ze zahraničí, jen to chce trochu víc administrativy a trpělivosti s českými úřady)

Příležitost do budoucna:

Trimurti Yoga School nabízí svým absolventům pokračovací kurz 300 hodin, ale také intership. To je forma spolupráce, kdy chce student získat více praxe (odučených hodin do svého CV pro Yoga Alianz pro kariérní postup) a nemá zatím tak velkou klientelu nebo příležitost vyučovat a získat tak větší sebedůvěru pro svoji budoucí praxi. Tento intership je zdarma (i ubyování a jídlo je hrazené) a může probíhat v kterékoli pobočce Trimurti Yoga school. Určitě už tušíte, že zvažuji na příští rok svůj intership v Dharamshale v indických Himalájích 🙂

Související:

Vaše případné dotazy ráda zodpovím níže v komentářích. Namaste 🙂

Líbil se vám tento článek?

Pozvěte mě za něj na virtuální kafe 🙂
Podpoříte tak vznik dalších článků.

Buy Me A Coffee

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *