Pochmurný deštivý listopad v Čechách na náladě nepřidá, a ani pro horolezce to není úplně veselé období. Pokud ovšem nevyrazí za lezením více na jih. I v době koronaviru je nám stále otevřeno Chorvatsko, kde jsme 3 týdny zpátky skvěle zalezli v národním parku Paklenice. Listopadové vstupné do parku je sice za pakatel, ale horké počasí v hlubokém kaňonu v tuto roční dobu už nečekejte (vyjímkou jsou snad jen lezecké cesty na sluníčku). U Splitu je však stále kolem 20°C (v noci kolem 7°C). Ještě teplejší podnebí nabízí okolní ostrovy, ač jsou od pevniny vzdáleny jen, co by kamenem dohodil a zbytek doplaval 🙂 (Hvar, Krk)

Cliffbase aneb Jak se dostat do „malého Thajska“

Zejména jižní strana ostrova Hvar je proslulá možností lezení i po celou zimu. A právě zde se nachází Cliffbase, soukromá lezecká základna v romantické zátoce s dlouhým majestátním skalním útesem. Vybudoval ji nadšený slovenský horolezec Miro, svérázný chlapík s osobitým smyslem pro humor. Je také autorem většiny lezeckých cest tady i v okolí obce Sveta Nedjelja. Od civilizace odříznutý Cliffbase je vskutku unikátní místo, které musí okouzlit snad každého! Zřejmě proto je také přezdíváno jako „malé Thajsko“. Skalní masiv se táhne hned od skromného ubytování, dále kolem zátoky s malým improvizovaným přístavištěm, pokračuje 40 metrů vysokým skalním obloukem, a dál vybíhá do dlouhého výběžku s lezeckými cestami pro Deep water Soloing (DWS).

Cliffbase – skromné ubytování, ale přímo pod skálou

Večerní pohled na přístaviště Cliffbase

Kouzlo tohoto místa si vychutnáte nejlépe, pokud se zde i ubytujete. Po domluvě pro vás Miro přijede na motorovém člunu a převeze i se všemi věcmi přímo na Cliffbase. Auto zanecháte u malého přístavu v obci Sveta Nedjelja. Pěšky se k němu pak lze z Cliffbasu dostat po 15ti minutách chůze úzkou pěšinkou podél pobřeží s nadhernými výhledy na moře. Ubytujete-li se někde jinde v obci Sveta Nedjelja (nebo jinde na Hvaru), můžete touto pěšinkou také přijít a užít si zde lezecký den. Mějte na paměti, že vstupujete na soukromý pozemek a lezení je za poplatek. Slouží k udržení a dalšímu rozvoji tohoto nevšedního místa!

Michal v cestě Sarajevo 7a+

Ondra v cestě Stara Vojna 7a na převislé skalní věži

Z naší malé studené republiky vyrážíme v pondělí na konci listopadu na 13-ti hodinovou cestu. Večer zastavujeme u lezecké oblasti Brela, kde věnujeme úterek lezení, a večer pak přejíždíme trajektem (ceny a časy odjezdů zde) z Drveniku na Hvar. (Na cestu zpět do ČR jsme pak zvolili dražší trajekt přes Split, který nám však ušetřil 80 km jízdy po silnici.) Ze směru Drvenik se jede ještě asi 1,5 hodiny po ostrově Hvar. Zpestřením je zde úzký jednoproudý tunel 1,4 km dlouhý za obcí Jelsa. V obci Sveta Nedjelja naše cesta autem končí. Parkujeme v přístavišti, kde si nás vyzvedává Miro a dobrovolník Martin na motorovém člunu a za svitu hvězd a jemného šplouchání vln nás převáží na 1 km vzdálený Cliffbase. Středeční snídaně už probíhá s úchvatným výhledem z terasy na východ slunce, osvětlující i mohutný skalní masiv, po kterém za chvíli polezeme.

Východ slunce, osvětlující mohutný skalní masiv, po kterém za chvíli polezeme

Tipy na lezení na Cliffbase

Lezecké cesty na Cliffbase jsou velice specifické. Vyznačují se úplnou absencí lišt, stěna je naopak posetá hlubokými kapsami různých rozměrů jak po bombardování. Jedná se o klasickou vápencovou krasovou stěnu, která je formována působením srážkové vody.“ (říká Michal – viz foto výše). V lehčích cestách je vápenec mírně oklouzaný (ale nic tak hrozného oproti třeba italskému Arcu nebo lehkým sportovkám v Paklenici). Jiné cesty se naopak vyznačují ostrými hrankami a výčnělky mírně zakusujícími se do prstů. Krásné, i když trochu „scary“ jsou cesty, kde odšlapujete po velkých žlutobílých krystalech kalcitu.

První den je rozhodně potřeba si zvyknout na místní styl lezení a tvrdší chorvatskou klasu. Nejlehčí cesty na rozlezení se doporučují: Isabelle (5a první délka), Marion (5b první délka), Selfcontrol (5a první délka). Některé cesty za 5c už jsou ale pocitově jako třeba 6a+. Nicméně nemusíte se ničeho obávat, jištění je za borháky (+ sem tam je i majlonka), takže můžete z cesty kdykoli utéct. Druhý den si na místní skálu už zvyknete (stejně tak jako na delší odlezy mezi jištěním) a budete si užívat pocitu volnosti a svobody na dlouhých cestách s krásným výhledem na blankyntě modré moře. Večer je hezké si vylézt na impozantní skalní věž, odkud budete mít romantický západ slunce jako na dlani (cesty za 5b nebo 5c s pokračováním 6a až nahoru na skalní oblouk).

Romantický západ slunce jako na dlani z cesty 5c na skalní věži …

.. i z kajaku stojí za to.

Na první délky některých cest stačí 60 metrů lano. Je však velká škoda nevyužít až 40 metrů vysokého útesu a nedolézt i třeba třetí délku! Některé cesty mají 40 metrů i jen v jedné délce. 80 metrové lano je tak MUST a lezení pak získává úplně jiný rozměr! Ze 40 metrů dlouhých cest rozhodně stojí za vylezení např.: Evanjelium 5c, Andante 5c+, Raid Road Bill 5c,6a. Z kratších (kolem 25 metrů) těžších cest rozhodně doporučuji Edge West 6c, dále pak Mr. Fucker 6c, Maestre 6b, Miss Jadrana 6c,7a, Pendulum Drc 6c.

Věrka v jedné z krásných dlouhých vícedélek.

Krásná technická cesta Edge West 6c na skalní věži.

Tipy:

⇒ Lezení na Cliffbase najdete v chorvatském lezeckém průvodci Croatia sport climbing guide pod „Sveta Nedjelja“ (v novém vydání) nebo „Šuplja Stina“ (ve starém).

⇒ Na ubytování na Cliffbase si vezměte vlastní spacák nebo přikrývku a polštářek. Na trochu sparťanské podmínky spaní na matracích na zemi ve velkém sdíleném prostoru si však brzy zvyknete (špunty do uší s sebou :). K dispozici je i několik oddělených pokojíčků velikosti pouze na manželskou postel (s úložným prostorem pod postelí). Spaní uvnitř stylového domku postaveného z kamenů a cementu s malou kuchyňkou a kamny je kolem 15 euro/os./noc mimo sezónu, kolem 23 euro/os./noc v sezóně (pro aktuální ceny však kontaktujete přímo Mira, majitele Cliffbase). Cena zahrnuje i poplatek za lezení a půjčení kajaku zdarma. Lze využít i spaní venku v otevřeném přístřešku s přístupem do venkovní kuchyně a společných sociálek, za 9 – 15 euro/os./noc (podle sezóny). Celý Cliffbase funguje jako ekologicky trvale udržitelný projekt. Voda do sprch je ohřívána solárním panelem. Někdy při zamračeném dni tak teče pouze vlažná voda, s čímž je potřeba počítat třeba pro mytí vlasů. Elektrika se úplně vypíná asi ve 23 hodin, takže do té doby je dobré si dobít telefony a notebooky a případně odepsat na poslední zprávy přes místní WiFi (signál na data je tu celkem slabý). Pak se hodí mít i čelovku. Vezměte si s sebou také co nejvíce zásob jídla hned při příjezdu člunem, ať nemusíte potom ze samoobsluhy ve vesnici tahat těžký nákup pěšky.

Každodenní východy slunce, které se však nikdy neomrzí!

Lezení nad Sveta Nedjelja

Poslední den se ráno balíme, motorovým člunem jsme převezeni zpět do obce Sveta Nedjelja k autu a vyrážíme ještě vyzkoušet lezecký sektor Amfiteatar nad vesnicí, kousek napravo pod jeskyní, kolem vystavěné via ferraty. Skála je zde opravdu impozantní – až se zamotá hlava při pohledu vzhůru na tu výšku! 80 metrů lana se opravdu hodí! Na „lehčí“ cesty stačí 70 metrů. I v této oblasti vrtal cesty Slovák Miro, takže obtížnost cest odpovídá zhruba obtížnosti na Cliffbasu. Skála má však jiný charakter. Kapsy zde nehledejte, spíše sokolíky a malé lišty a odštěpy. Těžší cesty jsou hodně balanční s jemnými chyty. Odpoledne už spěcháme na večerní trajekt do Splitu a zpět do ČR.

Ostrov Hvar nenabízí jen lezení na Cliffbase, ale to patří právem k nejlepším lezeckým lokalitám Chorvatska! Strávili jsme zde nezapomenutelný týden nabitý skvělým lezením, pohodovou atmosférou okořeněnou výborným místním vínem a rybami, s nádhernými výhledy na okouzlující scenérie. Po tomto silném propojení s přírodou se nám vůbec nechtělo vracet zpět do reality moderní civilizace.

Ranní propojení těla, mysli a ducha, ale i skvělých lidiček a kouzla tohoto místa …

… na to vše budu ráda vzpomínat.

Líbil se vám tento článek?

Pozvěte mě za něj na virtuální kafe 🙂
Podpoříte tak vznik dalších článků.

Buy Me A Coffee


⇒ Tipy na další skvělá lezecká místa najdete v sekci Lezení.


Cestujete rádi?

Chcete dostávat upozornění na nové články a tipy?

(max. 1x za měsíc)

20160117_145007

Nebo mě sledujte na mém facebooku.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *