Cestování vyžaduje peníze stejně jako všechno v našem lidském světě. Spousta lidí říká, že nemá na cestování peníze, že nejsou takoví šťastlivci, aby měli bohaté rodiče, kteří je finančně podporují nebo že nemají tak vysoký příjem, aby z něj mohli ušetřit …. a víte co? To všechno může být pravda!

Jenže tady jde právě o přístup k této situaci a o celkovou změnu. Znáte to – nemůžete očekávat jiný výsledek své situace, když děláte věci stejně. Je potřeba vědomě pracovat na změně a převzít odpovědnost za aktuální situaci do svých rukou. Pokud chcete … Někdo třeba cestovat tolik nechce, stačí mu vyrazit jen jednou za rok na dovolenou. I to je fajn a takový cestovatel nemusí pak dělat změny tak razantní. Pojďme se tedy teď společně podívat, co můžeme udělat pro to, abychom měli finance na to, co si přejeme. Věřím, že z nabídnutých nápadů si každý vybere něco, co bude fungovat jemu samotnému.

Využijeme starou dobrou lidovou slovesnost a zpestříme si tak trochu nudné povídání o penězích. Začala bych motivačním heslem:

Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod (proč to nejde).

Chápu, že pro někoho to může být citát spíše demotivační než motivační, zejména pokud je opravdu skoro na mizině a sotva splácí svoje měsíční výdaje. Věřte, že jsem v takové situaci také někdy byla nebo jsem (je to celoživotní proces). Tady je potom velice důležitá motivace. Zamyslet se, co opravdu chceme, jestli to chceme tak moc, že jsme ochotni kvůli tomu udělat třeba i rázné kroky a ústupky, a potom si náš cíl stále připomínat. Mě pomáhá napsat si to do svého deníku a obarvit svítícími zvýrazňovači. Pak se mi tato představa cíle lépe vtiskne do paměti. Když pak budu něco dělat, budu vědět, proč to dělám. Spoustu slavných a bohatých osobností o tom pořádá přednášky a doporučuje si udělat celou „mapu vizualizací svých snů a cílů“ a před spaním si ji pak každý večer vybavovat z paměti a opakovat si jako mantru, že už se to děje, že už se to plní. Já nejsem ani slavná, ani bohatá, tak tohle přenechám jiný a dám vám radši praktické ukázky ze života.

Když jsem ještě studovala na vysoké škole a dostala jsem od kamarádky tip jet na léto do USA přes program Work and Travel, samozřejmě jsem na to jako typická chudá studentka neměla peníze. Opravdu moc jsem ale chtěla jet. Tzn. hledala jsem způsob, jak toho dosáhnout. Kapesné od rodičů jsem nikdy nedostávala (problematiku správné výchovy dětí odmalička k finanční zodpovědnosti teď ponecháme stranou). Šetřit peníze tedy z toho zdroje nebylo možné. Začala jsem tak trávit více času na různých brigádách a šetřit, kde se dalo. Samozřejmě to znamenalo nevyhledávat drahou studentskou zábavu, „utáhnout si opasek“ a být za tu divnou, nudnou, co neutrácela peníze za alkohol na párty – jenže já věděla, proč to dělám. Nutno dodat, že velkou pomocí mi byla šťastná náhoda, že zrovna v tu dobu končilo spoření, které nám vnoučatům babička kdysi uzavřela. A já tak dostala část, která mi významně pomohla dát dohromady těch téměř 50.000 Kč (za program do USA, letenku, pojištění).

Když už mi tak jdou dnes ty citáty, tak přidám další z knížky Alchymista:

Když něco opravdu chceš, celý vesmír se spojí, abys to mohl uskutečnit. (Paulo Coelho)

A tak se stalo a já mohla uskutečnit svoji první pracovní cestu do zahraničí, plnou nových zkušeností, zážitků a otevření nových obzorů. A co si budeme povídat, ze zahraničního platu pak bylo mnohem snadnější šetřit na další cestování.

Dalším příkladem, jak na něco ušetřit, může být způsob našeho vynalézavého pana domácího v Kanadě. Musím se smát, když si na něj vzpomenu. Tento svérazný chlapík se nebojí ničeho a je si vědom svého cíle za všech okolností. Potřeboval ušetřit peníze na svoji cestu za přítelkyní z Kanady do USA. Neváhal tedy pronajmout mi na zimu svůj pokoj v domě a sám se přestěhoval do malé kůlny na zahradě. Tam spával i za tuhých kanadských mrazů a v domě pak využíval jen kuchyň a společné sociální zařízení. Jak vidíte, způsobů se najde spoustu, když člověk chce a má motivaci 🙂

A komu se nelení, tomu se zelení, že?

Pozitivní cashflow

Myslím, že dost už bylo kázání a motivování. Pojďme se podívat na konkrétní tipy, jak tedy udržet svoje pozitivní cashflow. Toto je pojem z ekonomie a v podstatě vyjadřuje naprosto jednoduše stav vašich financí po odečtení nákladů od vašich příjmů. Pokud jste stále i potom v plusu, máte pozitivní cashflow, pokud máte náklady vyšší než příjmy, pak je vaše cashflow negativní. A s tím je potřeba něco dělat. Na internetu existuje na toto téma spousta článků a návodů. Já se ráda inspiruji na blogu Rozbité prasátko.cz, ke kterému patří i FB skupina s velmi nápomocnou komunitou lidí.

Jak zjistíte, zda máte pozitivní nebo negativní cashflow?

Nezbývá než si pečlivě zapisovat všechny svoje výdaje i příjmy a na konci měsíce si udělat vyúčtování. V dnešní době existuje spousta šikovných aplikací na telefony, např. SmartWallet. Já jsem v tomhle trochu old school a mám ráda tužku a papír. Vedu si takovýto cashflow deník už pěknou řádku let. Vím tak, za co utrácím a mám přehled o tom, kdy a kde by bylo potřeba začít více šetřit.

Jak udržet pozitivní cashflow

1. Snížit svoje náklady

To je moje oblíbená metoda. Mám pocit, že v ní jsem docela dobrá. Dokážu z mála ušetřit docela dost. Tím, že jsem od dětství zvyklá vyžít s málem (bylo nás pět), neutrácím tolik, kolik moji vrstevníci nebo kolik bych utrácela, kdybych měla vyšší příjem, manžela, vyhrála v loterii, atd. (doplň podle svého nápadu) Ale pozor, je potřeba najít zdravý střed, kdy člověk ještě stále i žije, ne jen přežívá. To pak už totiž není příjemný stav ani pro šetřivého skrblíka, ani pro jeho okolí. Zdá se mi, že často balancuji na této hraně a určitě tam mám prostor pro zlepšení. Co se týče vyžití s málem, cestování samo o sobě je skvělý prostředek k naučení se minimalismu. Ten se stává v dnešním světě přehlceném věcmi a konzumem doslova novým trendem. Při cestování však také nutností! Stále si pamatuji, jak jsem jela kdysi na svůj měsíční trip na Kostariku s velkou 25 kg krosnou na zádech a ještě 13 kg batohem vepředu na břiše! To bych nikomu nepřála. Mnohem lepší je snížit potřebné věci na minimum 🙂 Stejně tak jako výdaje, když nechcete řešit vyšší příjem.

2. Zvýšit příjmy

Když chcete řešit vyšší příjem, naskýtá se hned několik možností:

  • zvýšení platu – na to existuje na internetu spoustu článků a návodů třeba i na youtube, jak si říci šéfovi diplomaticky o povýšení
  • vedlejší činnost – můžete si najít brigádu, zkusit různé přivýdělky jako provozování e-shopu, nabídnutí toho co umíte na různých patformách jako Webtrh.cz, UpWork.com, apod. – o tom hezky píše Martin Rosůlek na www.digitalninomadstvi.cz)
  • pasivní příjem – např. natáčení videí na youtube, prodávání fotek na fotobankách apod.

3. Využití různých slev a cashbacků

Využívání slev je velice běžné, zejména např. nakupování v supermarketech podle akčního letáku. V dnešní době se již také běžně využívají různé platformy na cashback. Pamatuji, že před 10 lety v USA jsem vůbec nechápala, co to ten cashback je a připadala jsem si jak Alenka v Říši divů. Dnes se hojně využívá cashback i Čechách a nejenom ten u pokladny v supermarketu pro výběr hotovosti z účtu, aniž by člověk musel do bankomatu. Různou výši cashbacku (= vrácení peněz) nabízejí i kreditní karty. Já sama mám kreditní kartu pouze kanadskou, proto odkážu zájemce na přehledný článek o českých kreditních kartách zde.

Co ale sama využívám jsou Vratné peníze a Plná peněženka.

Jak to funguje?

Obě platformy fungují na systému provizí z prodeje a část peněz vám potom vrátí zpátky jako motivaci k dalšími nákupu. Tento cashback se pohybuje od 1-5% z částky vašeho nákupu podle konkrétního internetového obchodu. Můžete tak nakupovat levněji prakticky cokoli – od zboží z lékáren, sportovního oblečení, elektroniky, knihkupectví, atd. Koukněte se sami, s jakými obchody spolupracují (např. Sportisimo, Deichman, Pilulka.cz, atd). Pokud budete chtít tento cashback využívat také, registrací přes uvedené odkazy, získáte vstupní bonus 50-60 Kč na svůj první nákup (a já provizi za doporučení, kterou věnuji na provoz těchto stránek. Děkuji.)

Co je lepší? Vratné peníze nebo Plná peněženka?

Mám obojí. Plná peněženka spolupracuje s širší nabídkou obchodů, Vratné peníze jsem si zase oblíbila pro lepší přehlednost uživatelského prostředí a někdy mají větší jednorázové slevy.

Nezapomeňte si po registraci aktivovat ve vašem prohlížeči i doplněk připomínky (dle jednoduchého návodu). Ten vám vždycky před nákupem připomene, že se nacházíte na stránce konkrétního obchodu, kde můžete uplatnit tento cashback.

V USA a v Kanadě je tato forma využívání slev velice populární. Jedna kamarádka pracuje v Kanadě v drogerii (má tedy navíc i zaměstnaneckou slevu) a dokáže na kosmetickém zboží a domácích potřebách díky cashbackům velice ušetřit. Další cashback pak uplatní na kreditní kartě, jak jsem zmínila výše.

4. Investování

Investování všeho druhu (nejenom do nemovitostí) se dnes stává běžným nástrojem zhodnocování peněz i pro obyčejné smrtelníky, ne jen pro ostřílené akcionáře z Wall Street. Sama jsem v tomto oboru celkem nováčkem, odkážu vás proto opět na skvělý blog Rozbité prasátko.cz a také na youtube na vtipná videa Investiční brambory. O svých pokrocích v investování vás budu informovat později, až budou prokazatelné nějaké výsledky 🙂 Pamatujte, že zdůrazňovaným pravidlem správného investování je diverzifikace, tj. rozdělení svých finančních prostředků do více institucí a produktů pro vyšší bezpečnost investic (tzn. např. část peněz mít ve stavebním spoření, část v podílových fondech, část v termínovaných vkladech nebo akciích).


Doufám, že vám tento článek pomohl některými tipy, nebo alespoň pobavil.
Pokud byste chtěli podpořit moji tvorbu, můžete mi koupit virtuální kafe a sdílet tento článek na sociálních sítích. Děkuji i za komentáře.

Buy Me A Coffee


Cestujete rádi?

Chcete dostávat upozornění na nové články a tipy?

(cca 1x za měsíc)

20160117_145007

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *