Tento červenec 2021 jsem si konečně i já rozšířila svoje lezecké obzory o alespoň 3 nejznámější lezecké lokality na Slovensku – v pohoří Vtáčnik a Sulov. Oblasti jsou vyhlášeny jako národní přírodní rezervace a skýtají naprosto rozdílné lezecké zážitky díky svému charakteru cest a materiálu. Vtáčnik je tvořen horninou andezit, zatímco Sulov slepencem připomínajícím cement.

⇒ Ideální doba na návštěvu:

Jaro a podzim. To pak můžete lezení spojit s návštěvou blízkých termálů Chalmová a Rájecké Teplice. I my na začátku července jsme lezení zvládli, i když jsme raději vyhledávali cesty ve stínu a na koupání ve 30°C jsme ze Sulova zajeli, namísto do termálů, na malou přehradu Mikšová u Malé Bytči trochu se zchladit.

Na vrcholu andezitového lomu v lezecké oblasti Hrádok

1. Oblast v pohoří Vtáčnik – Sekaniny

Po cca 6 hodinách jízdy z Hradce Králové s různými objížďkami a uzávěrkami našich silnic a dálnic konečně dorazíme na místo – náš 8denní výlet na Slovensko začínáme pod kopcem Vtáčnik (1.346 m.n.m.) u městečka Nováky, v okrese Prievidza. Naše 1. lezecká oblast, do které jsme zamířili, se nachází u obce Lehota pod Vtáčnikom, na úpatí zalesněných kopců pohoří Vtáčnik se stejnojmenným nejvyšším vrcholem (1.346 m.n.m.). Lezecká oblast Sekaniny (viz odkaz na lezeckého průvodce tamního horolezeckého oddílu s podrobným popisem příjezdové cesty) je výše položená v kopcích u ski areálu, převážně ukrytá ve stínu bukového lesa, a je tedy ideální i za parného léta. Vzniká posledních 30 let, takže je to relativně mladá oblast, příjemně sportovně odjištěná nýty nebo novějšími borháky v andezitových 25 metrů vysokých skalách. Místní klasifikace je fér, takže se nemusíte bát, že v rozlezové pětce narazíte na sedmičkový krok jako třeba na Sulově. Doporučuji tak tuto oblast v pohodě i pro začátečníky. Nejznámější sektor Radegast najdete na levé straně lesní cesty, se stejnojmennou cestou za 6+, ale je zde i množství hezkých pětek. Pro těžší cesty pokračujte pěšinkou dále k sektoru Dvě věže. Hned na první věži na hraně uvidíte krásnou linku Pešia zona 6 vedoucí až na vrchol skalní věže. Na druhé věži jsou převážně sedmy a osmy. Vršky skal jsou zde obecně celkem lámavé, proto jističi očekávejte padající kameny. Zalezete si tu i bez průvodce – pod většinou cest je napsaný název a obtížnost.

⇒ Tip na spaní v přírodě:

Přespat se dá na v létě opuštěném parkovišti pod sjezdovkou u starého amfiteátru. Po jeho pravé straně nahoře také najdete pramen pitné vody.

Lezecká oblast Sekaniny v pohoří Vtáčnik, sektor Radegast.

Po dešti zde vylézá spousta mloků.

2. Oblast v pohoří Vtáčnik – Hrádok

Krásnou lezeckou oblast Hrádok najdete asi 20 minut jízdy od Sekanin, kousek za obcí Kamenec pod Vtáčnikom. Jedná se o bývalý andezitový lom. Majestátní skalní stěny zde dosahují výšky až 100 metrů! Přístup od parkoviště, kousek od turistické chaty koliba pod Končitou, trvá lesem do kopce cca 30 minut, ale stojí za to. Pohled z úplného vrcholu skal na lesnatá údolí vás zaručeně okouzlí!

Místo je i turisticky vyhledávané a na vrchol skal se tak lze dostat také pěšky. V zadních lezeckých sektorech se turistická pěšinka využívá i jako sestupovka, protože nahoře nejsou slaňáky (ani dobíráky). Celá lezecká oblast je vhodná spíše pro pokročilejší lezce. Budete se divit, jak tady vypadá „rozlezová pětka“! Lezení zde je vůbec dobrodružství. Některé jsou dobře sportovně odjištěné, jiné jen tak napůl a z průvodce to nevyčtete. Aby vás tak nepřekvapily třeba až 7metrové odlezy, vemte sebou i nějaké friendy a vklíněnce. Ty se vám budou hodit také, když vybere některou z cest po vlastním jištění, které tu také jsou.

Věrka v cestě Nech sa páčí 7-, napravo od ní lano v krásné technické cestě Hybernacia 7

⇒ Tipy na hezké lezecké cesty:

  1. Fitfiriť 5, 5+ – 50 metrů dlouhá cesta, leze se buď jako dvojdélka nebo lze skončit u slaňáku vedlejší cesty, friendy a vklíněnce se hodí, protože cesta je hodnocena pouze jako za 5+ (čili lehká!?) s dlouhými odlezy
  2. Via Hilty 5+ – 40 metrů dlouhá cesta končí pod vrcholem skály slaňákem z borháků, naše rozlezovka, která poslala naše sebevědomí do patřičných mezí pokory
  3. Sedačka 6 – krásná 70 metrů dlouhá vícedélka, pokud lezete jako jednodélku, lano bude hoodně těžké, dolezy až 10 metrů, takže vlastní přijištění se určitě hodí, pokud vyloženě neholdujete vzduchoprázdnu pod zadkem. Ve starém průvodci byla psaná jako 5, nově přepsaná na reálné za 6. Vedlejší cesta Tatanka vpravo za 6 vypadala lépe odjištěná, ale nelezli jsme ji.
  4. Sobota-neděla 6- – dobře odjištěná cesta na hraně hned na začátku sektoru
  5. Len tak 6+ – hodně těžká na svoji obtížnost
  6. Nech sa páčí 7- – těžký rajbas kolem 3. jištění pro osoby menšího vzrůstu
  7. Hybernacia 7 – krásná nezáludná cesta s jemnými technickými kroky v celkově lehce převislém terénu

Lano doporučuji nejlépe 80 metrů dlouhé. Pokud si vyberete delší cesty v zadních částech stěny, počítejte s tím, že vzhledem k jejich délce stihnete třeba jen 4 cesty za celý den.

Neúplný průvodce Hradok volně ke stažení.

⇒ Tipy na spaní a jídlo:

  • Zaparkovat dodávku i postavit stan můžete na starém tábořišti cca 200 metrů před parkovištěm ke skalám. Jsou zde i 2 polorozpadlé kadibudky a potok.
  • Ubytování si můžete také zarezervovat v chatě Koliba pod Končitou. Funguje i jako restaurace. Doporučuju skvělé pstruhy s pečenými brambory a zeleninovou oblohou, jako desert palačinky se zmrzlinou.
  • Na snídani si zajeďte na cca 1,5 km vzdálenou ovčí farmu, kde si můžete zakoupit různé čerstvé dobroty s sebou, včetně žinčice, ovčích jogurtů, kravských i kozích sýrů, ale i si vypít kafíčko ve venkovním posezení.



3. Sulovské skály

Při přejezdu z lezecké oblasti Hrádok na Sulov (cca 1,5 hodiny) nás vítali fenomenální výhledy (na podzim prý ještě hezčí!) na ostré rozeklané hroty skal připomínajících Alpy. Nicméně brzy jsme zjistili, že materiál skály pod našimi prsty je úplně jiný než v pohoří Vtáčniku. Zvyknout si na podivný slepenec místo elegantního andezitu nám chvíli trvalo. Stejně tak jako na místní klasu, které jsme nepřišli na kloub doposud – některé cesty odpovídají své obtížnosti, jiné jsou úplně mimo. Rozhodně to však není oblast pro začátečníky.

pohled ze zbytků Sulovského hradu směrem ke kopci Roháč (803 m.n.m.)

⇒ Tipy na cesty:

Pod hradom:

  1. Scrabánia 5 (sektor VPN) – relativně odpovídá obtížnosti, na rozdíl od nepovedné vedlejší Paramónii 6-
  2. Hodvábna cesta 6 (sektor VPN) – moc hezké kroky, cca 55 metrů dlouhá cesta až na vrchol sklaní věže, absolutně však neodpovídá obtížnosti: pokud nelezeš aspoň sedmy, tak do ní nelez
  3. Venušino čaro 6 (sektor VPN) – moc hezká, odpovídá své obtížnosti, 2 délky na stejný vrchol jako Hodvábna cesta, dole trochu oklouzaná
  4. Rhapsodia v modrém 5, 5+,6 (sektor Zrkadlo) – hezká, s napínavým rajbasem na začátku a velice exponovaným dolezem, první 2 délky lze spojit při smíření se, že hodně potáhne lano, krásné výhledy

Javor – Tabula:

  1. Celkom pekná 5 – začátek oklouzaný, kratší cesta
  2. Vajdátor 6 – začátek oklouzaný, zbytek hezké kratší lezení
  3. Hrana platne 6 – pískařský styl
  4. Modré misky 6+ – těžká, challenging

Oblast Javor se nachází na západní straně Sulovských skal, je tedy vhodná pro lezení za parného léta, hlavně dopolene. Sektory Pod hradom (z nichž nejlehčí je sektor VPN) jsou ideální, když toužíte na jaře či na podzim po sluníčku (hlavně dopoledne), nebo v létě odpoledne až večer, kdy je zde příjemný stín. Nějaké ty průvodce v .pdf můžete najít na tomto webu.

Výhled z cesty Rhapsodia v modrém 5,5+,6, v sektoru Zrcadlo Po hradom, Sulovské skály

⇒ Tipy na spaní a jídlo:

Dole v obci je prý nějaký kemp, my spali v dodávce přímo nahoře u koliby Pod skalami na novém přídatném parkovišti. Je tam i ohniště a někteří tam měli postavené stany. Prosím udržujte klid a pořádek, ať nám to kempování na divoko tam brzy nezatrhnou. Na parkoviště je totiž výhled přímo z chaty z pokojů ubytovaných hostů. Restaurace funguje s velice rychlou a milou obsluhou, za relativně příznivé ceny se tam dobře najíte.

Koliba pod skalami – pěšinkou v pozadí se dostanete ke skalám asi za 15 min.

kempování na divoko na přídatném parkovišti u Koliby pod skalami

Sulovské skály kousek od Žiliny se vyplatí navštívit i jen turisticky, nebo si je projít v rámci lezeckého rest day. Kolem vysokých masivů bělostných skal vede naučná stezka až na jejich ostré vrcholky ke zbytkům středověkého hradu, ze kterého je sice patrný už jen oblouk brány a schody, ale je odsud nádherný výhled do kraje 360°. Okružní trasu lze prodloužit bukovým lesem se stále pěknými výhledy z jednotlivých vyhlídek, až směrem k vrcholu Roháč (803 m.n.m) a kolem jeskyně Šarkania zase dolů.



Líbil se vám tento článek? Máte nějaké připomínky či tipy?

Sdílejte je klidně dole v komentáři nebo na FB.

Pokud chcete trochu finančně podpořit moji tvrobu, pozvěte mě na virtuální kafe 🙂
Budou tak moci vznikat další užitečné články. Děkuji.

                         Buy Me A Coffee

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *