Dlouhodobé cestování sebou nese i určitou dávku zodpovědnosti a sebedisciplíny. K jedněm takovým záležitostem, na které je potřeba pamatovat, je zdravotní pojištění a cestovní pojištění. Tomu, jak se v tom vyznat, bych chtěla věnovat tento kratší článeček.

⇒ Proč je potřeba na to myslet?

Protože jsme občané České Republiky a máme povinnost platit si vždy zdravotní pojištění (ať už jsme v Čechách nebo v cizině).

Méďa v národním parku Waterton Lakes v Kanadě: „Proč je potřeba myslet na zdravotní pojištění? Já žádné nemám a taky jsem v pohodě.“

Zdravotní pojištění

  1. Pokud jste zaměstnáni, zdravotní pojištění za vás odvádí zaměstnavatel srážkou ze mzdy.
  2. Pokud nejste zaměstnáni, musíte si ho buď platit sami (jako samoplátci nebo OSVČ),
  3. nebo ho za vás může odvádět stát (pokud jste přihlášeni na úřadu práce).

⇒ Pobyt mimo ČR delší než 6 měsíců:

Při dlouhodobém cestování mimo Českou Republiku můžete využít možnosti odhlásit se ze zdravotního pojištění. Podmínkou je, že budete mimo ČR alespoň 6 měsíců nepřetržitě. (aktualizace – pokud jedete pracovat v rámci EU, doba 6 měsíců prý neplatí a můžete se odhlásit klidně i jen na měsíc – prosím ověřte si to u své pojišťovny). Druhou podmínkou je být vždy pojištěn jinde – cestovní pojištění, nebo např. v případě práce v kanadské provincii Alberta si můžete vyžádat kartičku kanadského pojištění a tu potom předložíte vaší české pojišťovně.

Pozor! Nesmí vám chybět ani jeden den ve vašem pojištění, jinak později budete v ČR doplácet celý měsíc! Zdravotní pojištění v ČR se totiž platí vždy za celý měsíc (je jedno, zda ho za vás odvede zaměstnavatel nebo úřad práce, nebo si ho zaplatíte sami).

Pokud jste přihlášeni na Úřadu práce, v praxi to pak vypadá takto:

Řekněme, že odjíždíte 4. července. Odhlásíte se tedy předtím z úřadu práce, ale pojištění za vás stát už odvedl a platí vám tedy až do konce měsíce července. Pokud se opět vrátíte třeba 31. srpna a ještě v ten den se přihlásíte znovu na úřad práce, stát za vás zaplatí pojištění za srpen. Nevzniká vám tedy žádný nedoplatek na zdravotním pojištění. A pokud jste se ze zdravotního pojištění neodhlásili (nepočítali jste s tím, že budete mimo ČR déle než 6 měsíců), nemusíte žádné cestovní pojištění dokládat (ale samozřejmě se doporučuje nějaké uzavřít pro případ úrazu v zahraničí – třeba od AXA Assistance s 50 % slevou přes tento blog – pozn.čtěte jaké jsou covid19 podmínky).

⇒ Odhlášení zpětně:

Pokud zůstáváte v zahraničí déle, než jste plánovali (a neodhlásili jste se tedy ze zdravotího pojištění), od roku 2015 se nabízí možnost zpětného odhlášení od zdravotního pojištění. Podmínky: Pobyt v cizině déle než 6 měsíců, následné doložení cestovního pojištění, kde nesmí chybět ani jeden den. Informujte se pro jistotu u vaší pojišťovny na tuto možnost. Každá může mít přídatné podmínky.

⇒ Pokud jste zpět v ČR jen na krátko:

Od roku 2018 platí zákon, který říká, že musíte mít zdravotní pojištění zaplacené minimálně na 2 měsíce, než si ho znovu můžete odhlásit. Zaplacené, ať už jako samoplátce (ceník viz např. na stránkách VZP) nebo státem přes úřad práce.

Cestovní pojištění

Příklad: Víte, že odjíždíte na rok do Kanady na Working Holiday víza. Půjdete do vaší zdravotní pojišťovny a odhlásíte se od zdravotního pojištění ke 4. červenci. V ten den totiž máte let Praha – Vancouver. (Do pojišťovny můžete jít třeba týden předem.) Letenku si pro jistotu uchovejte (klidně jen v elektronické verzi), pro případ, že ji později bude chtít pojišťovna doložit.

Odevzdáte svoji kartičku pojištěnce a dostanete ji zpět, až se zase po návratu přihlásíte. Od 4. července vám tedy už musí běžet cestovní pojištění na celý pobyt mimo Českou republiku. Výhodné ceny nabízí již výše zmíněná pojišťovna AXA Assistance, jak na dlouhodobé pobyty, tak na krátkodobé.
cestovní pojištění AXA se slevou 50 %Od roku 2018 už Axa bohužel nenabízí pojištění rizikových sportů v ceně základní pojistky. Využívám tedy poslední roky pojištění pro členy ČHS, kdy si zaplatíte celoroční členství i s pojištěním (různé varianty pro Evropu, celý svět, různé délky výjezdů, připojištění, sleva na alpských chatách, atd.). Obdobné je pojištění Alpenverein.

Snad jsem na nic nezapomněla a tento článek pro vás bude užitečný. Pokud máte nějaké dotazy a budu vědět odpověď, ráda zodpovím třeba dole v komentářích.

Přeji šťastné cestování! 🙂

Líbil se vám tento článek?

Pozvěte mě za něj na virtuální kafe 🙂
Podpoříte tak vznik dalších článků.

Buy Me A Coffee


Cestujete rádi?
Chcete dostávat upozornění na nové články a tipy?

(1x za měsíc)

20160117_145007

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *