A kde že jsme to přistáli? (předchozí článek zde) Dutch harbor je známý zejména od roku 1940, kdy se stal základnou amerického námořnictva. Za 2. světové války byl bombardován japonským letectvem a po válce zůstaly ostrovy Unalaska a Amaknak opuštěny úplně. Život se sem začal vracet až v 70. letech 20. st. s rozvojem krabího rybolovu. Tehdy byly původní vojenské stavby přeměněny na průmyslové sklady a obytné budovy. Do roku 1981 byl Dutch harbor hlavním přístavem pro lov krabů.

Dutch harbor leží v oblasti zvané Unalaska. Ta zahrnuje 2 ostrovy – Unalaska a malý ostrůvek Amaknak, připojený silnicí, na kterém se nachází letiště a právě Dutch harbor. Městečko Unalaska se pak rozkládá na obou ostrovech a mísí se zde vliv novodobé americké kultury se starší ruskou, když byla Aljaška ještě majetkem Ruska. Tu dobu připomíná asi nejlépe místní pravoslavný kostel z roku 1825 s typickým vzhledem (bílá omítka a kopulovitá střecha).

Ostrovy Unalasky jsou součástí Aleutských ostrovů, které tvoří Aleutský oblouk na jihu Aljašky vybíhající směrem k ruské Čukotce. Velkých ostrovů je zde 14 a menších pak 55. Oddělují Beringovo moře od Pacifiku. Panuje tady přímořské klima, mírnější než ve zbytku Aljašky, zato je bohaté na srážky. Prý zde proprší (případně prosněží) 250 dní v roce! To mě rozhodně nepotěšilo, že já, která nemá ráda vodu, se ocitla na nejdeštivějším místě celého USA!

Nicméně druhý den vyrážím i v dešti a sněhu na procházku po okolí. Na ostrovech má základnu hned několik rybářských společností, které jsou ve vlastnictví Japonců. Z útesů nad společností Westward, pro kterou budu pracovat, vidím hned 2 další rybárny.

Rybárna Westward

Všude kolem máchají obrovskými křídly majestátní bělohlaví orli a sem tam zahlédnu zvědavou lišku. Dojdu pěšinkou k jezírku Veronica lake a silný vítr mi vmetává zmrzlý déšť do obličeje. Počasí, že by ani psa nevyhnal!

Vracím se zpátky na ubytovnu. Máme stále ještě volno. Ráno jsme jen prošli drogovým testem a zítra budeme mít úvodní setkání a seznámení s místními pravidly. Dnes je Silvestr, takže večer bereme taxika a jedeme do centra městečka slavit. Vypadá to,  že většina místních obyvatel jsou rybáři a nebo taxikáři.

Přeji všem šťastný vstup do nového roku 2022 a pokračování mých zápisků zase příště.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *