Jezero Quiolota se nachází v podhůří ekvádorských And, ve výšce 3.914 m.n.m. Vzniklo sopečnou činností před 800 lety. Tehdy došlo k největší erupci v celých severních Andách. Po zřícení stěn sopky se kaldera zaplnila podzemní vodou a vzniklo 3 km široké a 250 metrů hluboké jezero sytě modrozelené barvy. Je velice fotogenické a považuje se za jedno z nejkrásnějších kráterových jezer světa. Jeho podloží je stále aktivní a sopečné fumaroly ohřívají zespod vodu, zejména ve východní části jezera. Díváte-li se na něj z dřevěné vyhlídkové plošiny za jasného dne, uvidíte zasněžené vrcholky nedalekých vulkánů Cotopaxi a Iliniza.

Tří nebo vícedenní trek touto zelenou kaňonovitou krajinou rozhodně stojí za to. Není technicky náročný a můžete se na něj vydat i „nalehko“, protože vždy najdete ubytování v některém z hostelů po cestě. Více informací a dojmů se můžete přečíst v mém článku vydaném na webu Život na cestách.

Ke Quilotoa se dostanete z města Latacunga, jižně od hlavního města Ekvádoru Quita, 2 hodiny jízdy autobusem po Panamericana dálnici. Z Latacungy pak máte na výběr dvě možnosti. Buď se vydáte autobusem 2 hodiny na západ a začnete svoji trasu přímo u vulkánu Quilotoa, nebo pojedete autobusem 2 hodiny na sever do vesničky Sigchos. První varianta se považuje za trochu snadnější, protože na počátku trasy budete více klesat než stoupat. Druhou variantu lze spojit nejdříve s návštěvou proslulého čtvrtečního trhu v Saquisilí a po té pokračovat autobusem do Sigchos, případně si trasu ještě prodloužit o jeden den chůze navíc a návštívit tradiční trh domácích zvířat v Guantualo.

Souhrn:

1. den: Autobus z Latacunga do Quilotoa (nadmořská výška: 3914m). Přespání v Quilotoa.
2. den: Trasa z Quilotoa do Chugchilán (nadmořský výška: 3200m). Přespání v Chugchilan. 10 km (3-5 hodin) Dostupné aktivity: Jízdy na koních, exkurze do výrobny sýrů.
3. den: Trasa z Chugchilán do Isinvilí (nadmořská výška: 2900m). 12,5 km (4-6 hours). Dostupné aktivtiy: Exkurze na kravské farmě (ranní dojení, výroba sýru)
4. den: Trasa z Isinvilí do Sigchos (nadmořská výška: 2800m). 11 km (3-4 hours). Odtud návrat autobusem do Latacungy.

 

Čtěte také více o Ekvádoru:

Nebo si prohlédněte fotogalerii:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *