Největším lákadlem Mexika je bezesporu proslulá mayská riviera s bílými písečnými plážemi Karibiku. Dobrodruzi s vášní pro objevování se však v tomto obrovském státu Severní Ameriky také nudit nebudou. Mayská civilizace zde za dobu své dlouhé existence (7.000 př.n.l. – 16.st.n.l.) zanechala nespočet světoznámých památek. Největší koncentraci mayských ruin starodávných sídel najdeme na východním výběžku Mexika, v dnešních mexických státech Yukatán, Quintana Roo, Campeche, Chiapas a Oaxaca. Mnohá z těchto archeologických nalezišť jsou zapsána i na seznamu světového dědictví UNESCO.

Starodávná mayská kultura láká nespočet turistů.

Uxmal – jedno z nejhezčích mayských archeologických nalezišť Mexika

5 nejlepších mayských ruin jihovýchodu Mexika 

Projela jsem za 40 dní jihovýchodem Mexika, navštívila mnoho nádherných míst spojených s mayskou kulturou a vybrala pro vás mých 5 nejoblíbenějších mayských ruin, které rozhodně stojí za to vidět:

  1. Palenque – obrovský areál mayských ruin skrytý v džungli ve státě Chiapas
  2. Uxmal – krásně vyzdobené a zrekonstruované mayské ruiny u města Merida, stát Yukatán
  3. Chichen Itzá – nejproslavenější a nejzachovalejší ruiny mayské kultury vůbec, u města Valladolid, stát Yukatán
  4. Ek Balam – půvabné menší ruiny u města Valladolid, stát Yukatán
  5. Cobá – mayské ruiny mimo hlavní turistickou trasu, avšak velice hezké, u Valladolid, Yukatán

Kukulkánova pyramida – nejzachovalejší stavba v proslulém archeologickém nalezišti Chichen Itzá, mexický stát Yukatán

1. Palenque 

Oblast kolem Palenque ve státě Chiapas je velice teplá a vlhká. Všude kolem se totiž rozprostírá džungle a teploty se celoročně drží kolem 25°C. Nepříjemný pocit lepkavého trička na zpoceném těle však vyváží pohled na mayské ruiny starobylého města Palenque ze 2. st. př.n.l.! Archeologické naleziště znovuobjevené roku 1773 je obklopeno hustým pralesem se vzrostlými stromy, jejichž listy propouští pouze paprsky světla a vytváří tak tajemnou atmosféru celého místa. Zabloudíte-li po stezkách i k okrajovým ruinám, mimo travnaté prostranství s hlavními chrámy a množstvím turistů, při troše štěstí uvidíte i malé opičky skákající ve větvích a budete zde úplně sami!

Palengue ruiny – Chrám nápisů

Palengue ruiny s jejich magickou atmosférou pro mě byly nejpůsobivější ze všech navštívených. Právem jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Doporučuji jejich návštěvu brzy ráno, ještě před hlavním náporem turistů.

Nejvýznamnější památky Palenque ruin:

  • Chrám XIII – ukrývá hrobku se sarkofákem nejmocnějšího mayského vládce Palenque, panovníka Pakala (avšak veřejnosti nepřístupná)
  • Chrám Nápisů – je dominantou celého areálu a byl pojmenován podle 2. nejdelšího hieroglyfyckého nápisu mayské kultury, zapisující historii města po 180 let
  • Chrám Kříže – po vyšplhání na něj se otevírá krásná vyhlídka shora na celé travnaté prostranství s dalšími stavbami areálu
  • Palác – vyznačuje se třípatrovou věží a kamenným bludištěm kolem

Palengue – tzv. Palác

2. Uxmal

O historii tohoto své doby největšího mayského sídla regionu toho není moc známo. Leží 80 km od yukatánského města Merida, v sušší části Mexika. Na mnoha místech Uxmalu proto najdeme zobrazení boha deště Chaka, ke kterému se tu Mayové často modlili a uctívali ho. Celý areál ruin okouzluje krásnou detailní výzdobou a precisní rekonstrukcí staveb. Uxmal je také zapsán na seznamu UNESCO.

Nejvýznamnější stavby:

  • Palác kouzelníka – nejvyšší a nejvýraznější pyramida, 35 metrů vysoká postavená na elipsové základně (rarita oproti běžným hranatým základům)
  • Palác guvernéra – 100 metrů dlouhý, 10 metrů vysoký, s krásně propracovanými freskami

Kouzelníkova pyramida ve starodávném mayském městě Uxmal, Yukatán

Guvernérův palác – 100 metrů dlouhá stavba s krásnou výzdobou

3. Chichen Itzá

Ruiny starobylého sídla Chichen Itzá jsou nejznámější mayskou památkou celého Mexika. Roku 2007 byly vyhlášeny jedním ze sedmi novodobých divů světa a jsou zapsány na seznamu UNESCO. Nachází se 50 km od Valladolidu na Yukatánském poloostrově. Doporučuji jejich návštěvu časně ráno (první autobusy odjíždějí z Valladolidu kolem 5. hodiny), abyste se vyhnuly vedru a hlavnímu náporu turistů.

Fotografie populární Kukulkánovy pyramidy pořídíte bez mraků turistů pouze brzy ráno.

Nejvýznamnější stavby:

  • Kukulkánova pyramida – dominanta celého komplexu, pojmenovaná podle hlavního mayského boha slunce a nebes. Po všech stranách této čtvercové pyramidy vede 91 schodů (celkem tedy 364 a 365. schod je na vrchní plošině). To odpovídá počtu dní ve slunečním kalendáři. Další zajímavostí je, že přesně v den jarní a podzimní rovnodennosti při západu slunce vzniká neuvěřitelná hra světla a stínů. Kamenní hadi (symbol boha Kukulkána) po stranách pyramidy pak vypadají, jako by se plazili po schodišti dolů. To dokazuje ohromující mayskou znalost astronomie.
  • Observatoř – stavba s kupolovitou střechou, částečně otevřenou k pozorování oblohy
  • Chrám válečníků – stavba, ze které zbylo kolem 200 fotogenických sloupů

Sloupořadí Chrámu válečníků v areálu ruin Chichen Itzá, Yukatán

Areál Chichen Itzá ruin je obrovský a jeho prohlídka zabere několik hodin s omezenými možnosti úkrytu ve stínu před žhavým sluncem. Skvělý nápad je se pak zchladit v nedalekých cenotes Ik Kil. Stejný nápad má však  spousta dalších návštěvníků, a tak je zde obvykle velice rušno. Přesto patří tyto cenotes k jedněm z nejlepších. Samostatný článek o „5 nejlepších cenotes Mexika“ a co jsou to vlastně ty „cenotes“ najdete zvlášť v uvedeném odkazu.

4. Ek Balam 

Mayské ruiny Ek Balam, jen 30 km severně od Valladolidu, jako by se nacházely ve stínu známějších ruin Chichen Itzá. Nejsou ani zapsány na seznamu UNESCO a možná právě proto zde panuje poklidná atmosféra. Příjemnou procházkou se dostanete k prvním stavbám, na které lze i vylézt. Hlavní atrakcí je zde stavba zvaná Acrópolis. Po strmých schodech můžete vyšplhat až na horní plošinu ve výšce 32 metrů a od kamenné jaguáří hlavy dostanete krásný pohled na okolní džungli, až se vám zatočí hlava. Za návštěvu stojí i 2 km vzdálená cenote ve velké propadlé jeskyni s liánami a zip-linou.

Ek Balam ruiny – 32 metrů vysoká stavba zvaná Acropolis

5. Cobá

Cobá je malá klidná vesnička na břehu romantického jezera, mezi městy Tulum a Valladolid. Leží stranou hlavních turistických tras, proto si lze návštěvu místních mayských ruin vychutnat bez strkanic a zoufalé snahy nemít na fotografiích i ostatní spolunávštěvníky. Nejpřitažlivější stavbou celého areálu je tzv. Velká pyramida, která měří 42 metrů a po 120 příkrých schodech se na ní můžete vyšplhat. K sestupu pak pomůžou provazy. Je z ní dechberoucí výhled na rozlehlou džungli kolem a posvátnou atmosféru tohoto klidného místa podtrhuje i ptačí zpěv, vydáte-li se sem brzy ráno.

Když už zavítáte do ospalé obce Cobá, nesmíte si nechat ujít místní cenotes. Považuji je za jedny z nejhezčích v Mexiku!

Cobá – mayské ruiny s jejich poklidnou ranní atmosférou

Mayské ruiny v Mexiku 

Mexické mayské ruiny přitahují ročně miliony turistů. Některé jsou však méně navštěvované, areály jiných naopak praskají ve švech (nejvíce Chichen Itzá). Obecně proto doporučuji vyrazit brzy ráno. Nejsem zvláštním milovníkem historie a spíš mě zajímá příroda kolem a celková atmosféra místa. Ta je právě nejlepší časně z rána, kdy se nemusíte potýkat s davy turistů. Také z méně navštěvovaných ruin si odnesete nejlepší dojmy. Mě se tak líbily opuštěné, v trnité stepi ztracené ruiny Yagil ve státě Oaxaca (čti Vahaka) na jihu Mexika. Prochází se mezi dávno zřícenými i nově zrestaurovanými zdmi mayského osídlení, postaveného na vyvýšeném místě, ze kterého je mezi obrovskými kaktusy úchvatný výhled na okolní hory a zvlněnou zemědělskou krajinu.

Yagil – menší, hůře dostupné mayské sídlo, jehož kouzlo tkví právě v jeho opuštěnosti

Další ruiny, které stojí za zmínku jsou Monte Albán, ve státu Oaxaca v jižním Mexiku. Nedostaly se sice do mého užšího výběru „top 5“, ale rozhodně stojí za návštěvu, protože jsou přece jenom trochu odlišné. Nachází se na seznamu UNESCO, proto jsou pečlivě zrekonstruované. Byl zde nalezen nejstarší běžně používaný mayský kalendář. Monte Albán byl pro mě však nejzajímavější svojí polohou na vysoké náhorní plošině. Je odtud tedy skvělý výhled na okolní hory a díky rozlehlosti celého areálu můžete uniknout i davům turistů a nerušeně si sednout na kraj srázu a kochat se výhledy.

Monte Albán ruiny ve státě Oaxaca s nádhernými výhledy na okolní hory

Trochu zklamáním pro mě byly ruiny ve městě Tulum. Relativně malé archeologické místo se poměrně brzy ráno zaplnilo turisty. Kromě hezkého výhledu na moře a útesy kolem, zde bylo jen pár nízkých zřícených staveb. Holt město Tulum hraje prim v jiných věcech – například bělostné pláže či rozmanité formy cenotes.

Nejvyšší stavby ruin Tulumu mají pouze kolem 5 metrů.

Čtěte také další příspěvky o Mexiku:

Mayské Monte Albán ruiny ve státě Oaxaca na jihu Mexika

Líbil se vám tento článek?

Pozvěte mě za něj na virtuální kafe 🙂
Podpoříte tak vznik dalších článků.

Buy Me A Coffee


Cestujete rádi?
Chcete dostávat upozornění na nové články a tipy?

(1x za měsíc)

20160117_145007

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *