Máte-li volno jen 3,5 dne a chcete vyrazit do vyšších hor, než jsou české kopečky, ideální volbou je Rakousko. Roku 2004 jsme takto navštívili oblast „Solné Komory“. Už v době keltského osídlení se zde začala těžit sůl a později se celá oblast dostala do finanční správy habsburského císařství (do tzv. komory – odtud pochází název Solná Komora). Hranice celé oblasti tvoří na východě Totes Gebirge, na jihu masiv Dachsteinu a Tennengebirge, na západě Berchtesgadenské Alpy a na severu Předalpí. V minulosti bylo celé místo pečlivě střeženo a bylo dovoleno zde pobývat jen lidem, kteří se zde narodili. Dnes je jih Solné Komory (Dachstein a Hallstat) pod ochranou Světové organizace UNESCO a velkým lákadlem pro milovníky aktivní dovolené. Jednou z populárních atrakcí zde jsou ferraty – ocelovými lany zajištěné cesty na skalních útesech.

Interaktivní mapa s vyznačenými ferratami našeho výletu:

– pro zvětšení mapy klikněte v levém rohu mapy na nápis „Zobrazit na Mapy.cz“

1) Drachenwand (C)

Oblíbená ferrata pro začátečníky, 560 metrů dlouhá, obtížnosti C s nádherným výhledem na Mondsee (Měsíční jezero). Nejzajímavější pasáží je přechod vzdušného můstku. Ferrata končí u vrcholového kříže Drachenwandu (1060 m), sestup po turistické stezce. Tuto ferratu jsme si užili jako celodenní akci.

2) Postalmklamm (krátké D)

V jeden den jsme navštívili soutěsku Postalmklamm s kratší, ale zajímavou ferratou mezi Wolfgang jezerem a Hallstatským jezerem. Poté jsme přejeli ještě na Echernwand ferratu nad Hallstatem.

Postalmklamm ferrata dlouhá 500 m se označuje jako obtížnost D. Nicméně většina úseků je B-C, poslední těžký úsek F lze obejít. Jde spíše o traverzové lezení po okrajích kaňonu s horskou bystřinou, než výstup do horských výšin. Nejnapínavější částí je 1,5 metru široký přeskok přes vodu na druhou stranu soutěsky.

3) Echernwand (D)

Kratší ferrata (cca 1,5 hodiny) obtížnosti D s žebříkem opačného sklonu je velice vzdušná, sportovně zaměřená. Krásné výhledy na Hallstatské jezero.

4) Donnerkogel Intersport (celodenní D)

Celodenní 1.230 metrů dlouhá ferrata obtížnosti C s 470 metry převýšení. Většina zajištěné cesty je však obtížnosti B, až poslední úseky jsou hodně strmé, obtížnosti D a končí na vrcholu Donnerkogel (2.050 m.n.m.). Nahoru k chatě, kde ferrata začíná lze vyjet lanovkou, dolů také nebo po turistické cestě.

5) Orlí hnízdo

Poslední odpočinkový den před odjezdem do Čech jsme věnovali výletu na Hitlerovo Orlí hnízdo, které už územně patří k Německu. Toto krásné místo na hoře Kehlstein (1.834 m.n.m.) nedaleko bavorského města Berchtesgaden rozhodně stojí za návštěvu. Na oblibě mezi turisty začalo získávat až v posledních pár desítkách let kvůli rozporuplnému postoji lidstva k postavě Adolfa Hitlera. Ten zde sepisoval svoji knihu Mein Kampf v honosné budově tzv. zámku Berghof, postaveného níže pod vrcholem. Na vrchol mu pak byl k jeho 50. narozeninám zbudován výtah s koženými sedačkami a zrcadlovým mosazným obložením. Chata na vrcholu z žulových kvádrů je velice honosná, s mramorovým krbem, jídelnou a ložnicí. Vede odtud turistická stezka až na vrchol Kehlsteinu. Od spodního parkoviště na vrchol se dostanete pěšky cca za 2 hodiny.

Z hory Kehlstein (1.834 m.n.m.) je nádherný výhled na Hitlerovo Orlí hnízdo (žulová chata pod vrcholem) a okolní Alpy.

Pokračování:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *